Home

Nieuws 226 x bekeken 2 reacties

Rabo-directeur zet vraagtekens bij verdwijnen dierrechten

Haarlo – Het is nog maar de vraag of de dierrechten per 1 januari 2015 verdwijnen. Die verzuchting deed Rabo-directeur Wim Thus tijdens een bijeenkomst van de LTO-varkenshouderij afdeling Berkelland in Haarlo. Thus: ”Persoonlijk moet ik het nog zien dat we op tijd voldoende mestverwerking van de grond krijgen. Dus blijven de dierrechten bestaan.”

Thus pleit voor het opzetten van grootschalige initiatieven van mestverwerking. ”We moeten op zoek naar bedrijven, electriciteitscentrales, vuilverbranders en dergelijke die restwarmte over hebben. We moeten de mest scheiden en vervolgens de dikke fractie indikken. De ingedikte dikke fractie kun je afzetten als fosfaatmeststof. Dat moet de eerste stap zijn. we moeten er voor zorgen dat we samen zo snel mogelijk een miljoen ton fosfaat van de markt halen op die manier. De volgende stap is verdere verwerking en raffinage van de dunne fractie. De stikstof uit die dunne fractie is als kunstmest af te zetten.”

”Tot nu toe zie ik nog weinig van de grond komen. Er worden wel links en rechts intentie-afspraken gemaakt”, aldus Thus. De Rabo-directeur is er van overtuigd dat de mestverwerking collectief moet worden geregeld. Individuele bedrijven kunnen te weinig beginnen. De kosten zijn veel te hoog.
LTO vakgroepvoorzitter Annechien ten Have wees er op dat er wel degelijk zaken ion gang zijn gezet. Er is onder meer een intentieverklaring met Forfarmers getekend. In het zuiden wordt er samengewerkt met vuilverwerker Van Ganzewinkel. Verder loopt er nog een project met de zinkfabriek in Budel. ”We zitten bepaald niet stil.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Thus, de hoop is de vader van de gedachte. Maak de goegemeente maar bang dan zullen de investeringen in mestverwerking die van de handel in quotum overtreffen! KASSA!!!

  • no-profile-image

    Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat landbouworganisatie het een goed plan vinden om mest te verwerken. Het is al twintig jaar niet gelukt om betaalbaar mest te verwerken en nu moet het in twee jaar lukken,

Of registreer je om te kunnen reageren.