Home

Nieuws 225 x bekeken

RIVM: consumptie groenten, fruit, vis en vezel is te laag

Bilthoven – De Nederlander eet te weinig fruit, groente, vis en vezel. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de woensdag verschenen voedselconsumptiepeiling.

Het RIVM heeft de bekeken wat kinderen en volwassenen tussen 7 en 79 jaar eten. Het blijkt dat de consumenten te veel ongezonde vetten eten, maar dat er wel een verbetering komt in het type vet dat wordt geconsumeerd.

”Het aandeel verzadigde vetzuren in de voeding is nog ongunstig en overgewicht komt frequent voor”, aldus het RIVM in een samenvatting.

Volgens het RIVM kan de consumptie worden beïnvloed door onder meer het voedselaanbod te veranderen, maar ook het eetgedrag. Een deel van de bevolking krijgt minder vitamines en mineralen binnen dan wordt aanbevolen.

De Nederlander is in vergelijking met het vorige onderzoek niet gezonder gaan eten. De gemiddelde groenteconsumptie is 100 tot 120 gram per dag. De aanbevolen hoeveelheid is tenminste 200 gram.

De consumptie van vezelrijk eten, zoals volkorenbrood blijft achter bij de aanbevelingen. Vrouwen boven de 50 krijgen over het algemen te weinig vitamine D binnen, dat zit in vet, vis en eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.