Home

Nieuws 295 x bekeken

Portugees landbouwforfait van 0 procent strijdig met btw-richtlijn?

Portugal kent, net als Nederland, een landbouwregeling in de omzetbelasting.

Onderdeel van die regeling is een forfaitaire btw-compensatie, die in plaats treedt van de werkelijke btw-voordruk. Portugal heeft dit forfaitaire percentage op nihil gesteld. Het Nederlandse forfaitaire percentage bedraagt 5,1 procent.

De Europese Commissie is het niet eens met het nihil forfait dat Portugal hanteert. Daarom heeft zij een zogenaamde inbreukprocedure opgestart. In deze procedure verwijt de Europese Commissie Portugal dat door het vaststellen van het percentage op nihil er in feite geen btw-compensatie plaatsvindt.

Advocaat Generaal Kokott concludeert dat Portugal de btw-richtlijn heeft geschonden. Vastgesteld kan namelijk worden dat de aankopen van goederen en diensten door landbouwers in aanzienlijke omvang met btw zijn belast. Een forfaitair percentage van nihil biedt hiervoor geen compensatie. Het laatste woord is aan het Europese Hof van Justitie.

Meer informatie: AG HvJ 22 september 2011, C-524/10
Of registreer je om te kunnen reageren.