Home

Nieuws 338 x bekeken

Pioneer Hi-Bred en Monsanto opnieuw in juridisch gevecht

Wilmington - Pioneer Hi-Bred klaagt Monsanto aan voor misbruik van twee patenten voor de productie van maiszaad.

Monsanto ontbladert maisplanten tussen de bestuiving en oogst om te komen tot meer krachtig zaad te komen. De methode die hiervoor door Monsanto gebruikt wordt, is volgens Pioneer Hi-Bred door hen gepatenteerd. Pioneer Hi-Bred, een dochter van chemiereus DuPont, claimt dat twee pioniers van de methode zijn overgestapt van Pioneer Hi-Bred naar Monsanto. De patenten stammen volgens Pioneer Hi-Bred uit de jaren 1996 en 2000. Door de methode kan de plant sterker worden zelfs als de bodem niet optimaal is.

DuPont nam Pioneer Hi-Bred over in 1999 en ligt sindsdien in de juridische clinch met Monsanto. Het bedrijf uit Delaware werd voor het laatst in 2009 door Monsanto aangeklaagd. Volgens Monsanto heeft DuPont aangekochte rechten die het kocht zaden te ontwikkelen voor planten die tegen het gewasbeschermingsmiddel Roundup kunnen te breed geïnterpreteerd.

Pioneer Hi-Bred combineerde de zogeheten “Roundup-Ready” eigenschap die is gepatenteerd door Monsanto met een zelf ontwikkelde technologie. Het bedrijf claimt in de rechtszaak nu dat Monsanto het patent op Roundup niet op de correcte wijze heeft verkregen.

Pioneer Hi-Bred klaagde zelf in 2010 Monsanto aan voor het misbruiken van haar marktmacht. Pioneer-Hi-Bred en Bayer CropScience zijn de grootste zaadbedrijven na Monsanto.

Of registreer je om te kunnen reageren.