Home

Nieuws 268 x bekeken

Peer uitzondering in magere exportmaand augustus

Zoetermeer – Van de belangrijke exportproducten in groente en fruit bleef alleen de uitvoer peren in augustus boven het niveau van 2010.

De groei van 20 procent bij peer steekt af bij de daling van de totale groenten- en fruituitvoer met 9 procent.

De bestemming voor de Conference-peren was zonder twijfel Rusland, waar in augustus 77 procent meer groente en fruit naar toe ging.

Opvallend is dat de daling van de uitvoer vooral bij de belangrijkste markten en producten te zien is. Duitsland laat over het hele jaar een daling van 13 procent zien. In augustus was dat niet veel anders. Dat geldt ook voor Frankrijk en Engeland. Bij Duitsland wordt dit jaar minder glasgroente, peen en ijsbergsla geëxporteerd. Een belangrijke oorzaak lijkt te liggen in de Ehec-uitbraak eerder dit jaar.

Bij de uitvoer van glasgroente valt op dat tomaat en komkommer fors dalen. Dat lijkt te corresponderen met de vernietigde volumes in juni. Voor paprika is de uitvoer vrijwel gelijk aan 2010. Dat zegt nog niets over het prijsniveau dat overigens beduidend slechter is.

Of registreer je om te kunnen reageren.