Home

Nieuws 196 x bekeken

Onderzoek naar verhitten van transportwagen

Uden – Het praktijknetwerk ”Transport: ontsmetten met een (sc)HITTE(rend) resultaat” wil onderzoeken of het verhitten van veetransportwagens een oplossing is voor meer hygiëne.

De hygiëne op varkenstransporten moet een stuk beter. Dit zegt projecteleider Marco Hol. ”Door slechte faciliteiten is er vaak niet goed te reinigen en te ontsmetten. Zo is er bijvoorbeeld niet genoeg druk op het water, geen verharde vloer en onvoldoende desinfectiemiddelen aanwezig. Het is veelal geen kwestie dat boeren geen kosten willen maken, maar onwetendheid.”

Het praktijknetwerk gaat zich de komende tijd verdiepen in hittebehandeling waarbij de transportwagen een half uur op 70 graden verhit wordt. ”Amerika werkt al met deze techniek. We gaan nu kijken of deze vorm van desinfecteren ook voor de de Nederlandse situatie haalbaar is en welke apparatuur daarvoor nodig is”, zegt Hol. ”We gaan kijken of het mogelijk is om hittekanonnen op bestaande wagens te plaatsen, een mobiele installatie op het bedrijf aan te schaffen of de hittebehandeling te laten uitvoeren op een centrale plaats. We gaan ook inventariseren wat de kosten zijn van hittebehandeling en met welke interval dit voldoende is”, zegt Hol. De meeste biggentransporteurs bezoeken zes tot acht bedrijven per dag. Als die tussen elk bedrijfsbezoek een half uur moeten stilstaan om te ontsmetten is dat niet wenselijk.

De resultaten worden over anderhalf jaar verwacht. In het praktijknetwerk hebben zowel varkenshouders als transporteurs zitting. In totaal heeft het netwerk acht leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.