Home

Nieuws 166 x bekeken

Noorse rapporteurs: stilstand bij bestrijding zure neerslag

Oslo - De langjarige positieve trend bij de verzuring van het oppervlaktewatermilieu in Noorwegen is tot stilstand gekomen.

Dat meldt de Noorse rijksmilieudienst KLIF op basis van een rapport dat in diens opdracht is opgesteld door diverse andere milieuonderzoeksinstituten. ”De verbetering die we de afgelopen 20 jaar hebben gezien verloopt vandaag trager dan voorheen. De situatie is weliswaar wezenlijk beter dan in de jaren '90 maar er zijn in Zuid-Noorwegen nog steeds gebieden waar grote schade wordt vastgesteld bij vis en andere levende organismen,” concludeert directeur Ellen Hambro van KLIF.

Het rapport betreft de over lange afstand via de lucht getransporteerde verontreiniging door zwavel- en stikstofemissies in 2009. Volgens de rapporteurs waren de zwavel- en stikstofgehaltes in de neerslag in dat jaar over de hele linie iets hoger dan in 2008. Vooral de zwavelemissie schijnt moeilijk nog verder terug te dringen. ”Sinds de jaren '90 is deze verontreiniging via de lucht met 50 tot 75 procent teruggebracht, maar de afgelopen jaren zien we slechts kleine of helemaal geen verbetering meer,” aldus het rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.