Home

Nieuws 234 x bekeken

Najaarsbloeiende oxalis doet het goed

Lisse – Van het geslacht oxalis, ook wel klaverzuring of geluksklaver genoemd, zijn meer dan achthonderd soorten eenjarigen en vaste planten bekend.Daaronder bevindt zich een flink aantal najaarsbloeiers. Cees Breed toont deze week een aantal van die soorten in de keuringszaal bij de CNB in Lisse. Daaronder is de Oxalis hirta ‘Gothenburg’. De bloemen staan als haren op een hond. Dicht opeen gepakt en prachtig ontwikkeld. Voor menig tuin is oxalis een prima aanwinst. Ook wat het gewas betreft, wat niet onbelangrijk is. Als het donker of koud wordt sluiten de bloemen zich namelijk (vaak ook midden op de middag) en dan rest alleen nog het gewas dat dus alleszins aantrekkelijk is. Dat geldt eveneens voor de getoonde oranje Oxalis massoniana purpurea, de purperen O. polyphylla en de witte O. anomala.

Breed showt ook een sortiment najaarsbloeiende Crocus, waaronder de forse, donkerblauwe, Crocus speciosus ‘Cassiope’. Een prachtig getint bloemhart, met fel contrasterende oranje meeldraden. Verder toont Breed de witte Cr. cartwrightianus die verwant is aan Crocus sativus en de lichtblauwe Cr. gaulmimyii.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.