Home

Nieuws 160 x bekeken

NVAF: nieuwe taken productschappen moeten naar overheid

Westwoud – De taken die de productschappen krijgen in het nieuwe plan van minister Henk Kamp moeten juist door de overheid worden gedaan. Dat vindt de stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF).

Het gaat om de taken op het gebied van plant- en diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid. ”Dit zijn geen taken voor een bestuursclub als een productschap. Het verleden heeft bewezen dat de productschappen geen enkele waarborg konden bieden voor voedselveiligheid, dierwelzijn en plantgezondheid. Erop vertrouwen dat dit bij de productschappen in veilige handen is, is duidelijk schijnveiligheid”, zegt voorzitter Jos de Boer van de NVAF.

”Het rapport van de commissie staat vol met teksten die er op neerkomen dat er eigenlijk geen productschappen nodig zijn. Wellicht vond men het advies van afschaffen te pijnlijk en concludeerde daarom dat de ’schappen’ nog slechts enkele zaken zouden kunnen regelen”, aldus de NVAF.

De NVAF is al geruime tijd verwoed tegenstander van de productschappen.”Decennia lang hebben ze het Nederlandse bedrijfsleven op onnodig hoge kosten gejaagd zonder daarbij toegevoegde waarde te hebben geleverd”, vindt de NVAF.

De organisatie roept de Tweede Kamer op een einde te maken aan het stelsel van product- en bedrijfsschappen. ”Het Nederlandse bedrijfsleven zal eindelijk opgelucht adem kunnen halen en vanuit slagvaardige brancheorganisaties en (inter)nationale samenwerkingsverbanden de Nederlandse Economie versterken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.