Home

Nieuws 156 x bekeken

'Markt verbetert door lagere productie'

Barendrecht - Minder glasgroente produceren leidt op korte termijn tot een beter marktevenwicht en betere prijzen.

De kostprijs verlagen door het verhogen van de productie leidt alleen maar tot nog slechtere prijzen. Dat zegt Versdirect.nl-directeur Hans van Luijk in een weblog. Er is een duidelijk verband te zien tussen productie en prijsvorming, stelt hij. “Wanneer onze producties stijgen, dalen onze prijzen bijna omgekeerd evenredig.” Van Luijk signaleert dat de consumptie op de Europese markt krimpt en dat productie steeds vaker lokaal georganiseerd wordt. Die ontwikkeling dwingt Nederlandse telers af te stappen van de kostprijsbenadering.

Van Luijk spreekt in zijn weblog steun uit voor stichting Stap, maar signaleert dat de afzetverbeteringsplannen te eenzijdig opgevat worden en dat teveel over horizontale bundeling gesproken wordt. “De meeste mensen die ik spreek, hebben het alleen maar over horizontale bundeling. Alle andere conclusies zijn niet zo doorgedrongen. Met bundeling alleen kom je nog geen stap verder.”

Van Luijk signaleert dat het Stap-rapport op zich niet veel nieuwe inzichten biedt, maar wel van waarde is. “Het goede van Stap is dat de conclusies van wat er moet gebeuren, door telers getrokken zijn. Vanuit de basis is getracht duiding en consensus te vinden en dat is heel goed gelukt.”

Nu komt het lastigste van het proces, de uitvoering van de plannen. Hier gaat het altijd fout door tegengestelde belangen, stelt hij. “Een pragmatische aanpak lijkt mij de meeste kansen bieden. Er zijn al allerlei initiatieven en deze moeten ondersteund en uitgebouwd worden. Daar ligt mijns inziens voor Stap de uitdaging om op te pakken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.