Home

Nieuws 248 x bekeken

Marfrig financieel stabiel, mogelijk overnameprooi

São Paulo - Het Braziliaanse vleesconcern Marfrig is nog in staat te voldoen aan al haar financiële verplichtingen. Dat schrijven kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor’s.

Een gedaalde waarde van de Braziliaanse munt en mais geeft Marfrig ruimte. Marfrig blijft volgens Braziliaanse media echter een overnamekandidaat. Marfrig heeft een hoge schuld opgebouwd in dollars. Het bedrijf betaalt bij de uitgifte van obligaties met een looptijd van vijf jaar nu een rentepercentage van meer dan 20 procent. Onhoudbaar, oordelen de kredietbeoordelaars. Marfrig verkoopt echter distributie-activiteiten in Europa, Azië en Oceanië voor 294 miljoen euro aan Martin-Brower. Daarmee groeit het eigen vermogen van Marfrig naar circa 2 miljard euro. De kortlopende schuld bedraagt op dit moment circa 1 miljard euro. Marfrig, het op twee na grootste vleesconcern van Brazilië heeft bovendien aangekondigd op grote schaal in de kosten te willen snijden en mogelijk een haventerminal te verkopen.

In de Braziliaanse krant Valor Economico wordt gespeculeerd dat Marfrig overnameprooi kan worden voor JBS of Brasil Foods. Laatstgenoemde lijkt slecht gepositioneerd. Brasil Foods moest eerder vanwege een te machtige positie in Brazilië juist onderdelen afstoten. JBS kan een cash-probleem hebben. Het deed een groot aantal overnames in de laatste paar jaar.

Marfrig boekte in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna 40 miljoen euro (91 miljoen reais) maar rekent op verbetering van de resultaten. De Braziliaanse is ten opzichte van vorig jaar in waarde fors gestegen, maar eindelijk neemt de waarde wat af. Bovendien is de maisprijs gedaald waardoor Marfrig lagere voerkosten maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.