Home

Nieuws 285 x bekeken

'Lek moet boven bij vondst chlormequat in peren'

Buren - De Voedsel en Waren Autoriteit VWA moet snel duidelijkheid geven over de vondst van chlormequat in Nederlandse peren.

Dat vindt Telersvereniging Conference. “Alles is traceerbaar, ik ben benieuwd hoe snel hier duidelijkheid over gegeven kan worden. Het lek moet wat mij betreft boven komen”, stelt Dick Lagerweij, initiatiefnemer van de vereniging. De fruitteelt is verwonderd over de vondst van chlormequat in Nederlandse peren. Vrijdag meldde Slowakije dat er Nederlandse peren zijn gevonden met gehaltes die ruim boven de norm voor dit verboden middel liggen.

De vondst van 1,5 milligram per kilo product duidt op recent gebruik, maar dat is niet logisch stelt Lagerweij, ook NFO-voorzitter Johan van Haarlem deelt die mening. “Er is teelttechnisch geen noodzaak om deze groeiremmer te gebruiken. We hebben uitstekende mechanische oplossingen hiervoor.” Hij vraagt zich af of een besmetting via graan heeft plaatsgevonden, waar het middel mogelijk nog wel wordt toegepast. De VWA komt mogelijk later op de dag met een reactie op de vondst door Slowakije.

Of registreer je om te kunnen reageren.