Home

Nieuws 490 x bekeken

LTO werkt aan Europese beëindigingsregeling zeugenhouderij

Haarlo – LTO onderzoekt samen met de Belgische Boerenbond de mogelijkheid om op Europese schaal te komen tot een beëindigingsregeling voor zeugenhouderijen. Dat meldde voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep varkenshouderij op een ledenavond in Haarlo.

Ten Have ziet mogelijkheden om te komen tot zo’n beëindigingsregeling als structuurmaatregel naar aanleiding van de verplichte omschakeling naar groepshuisvesting in Europa. Ten Have: ”Er is in veel landen van Europa een grote categorie bedrijven die niet aan die eis kan of wil voldoen. Je zou die bedrijven een beëindigingsmogelijkheid aan kunnen bieden.” Ten Have verwacht dat er zeker een categorie bedrijven Europabreed is die, mits de voorwaarden aantrekkelijk genoeg zijn, bereid zouden zijn te stoppen met de zeugenhouderij. Financiering van een beëindigingsmaatregel zou wat Ten Have betreft moeten komen uit de Europese fondsen voor structuurmaatregelen. ”Maar het is zaak om eerst draagvlak te creëren voor een beëindigingsregeling. De wil moet er zijn om iets te doen.”

LTO trekt in haar lobby gezamenlijk op met de Belgische Boerenbond. De afgelopen periode heeft Ten Have ook met vertegenwoordigers van boerenbonden uit Duitsland, Frankrijk en Denemarken gesproken over het idee. Ook zijn er contacten geweest met de organisaties in kleinere Europese lidstaten. ”Door de bank genomen is er vrij positief gereageerd door de verschillende organisaties”, zo meldde Ten Have.

LTO heeft het landbouweconomisch instituut LEI opdracht gegeven verschillende scenario’s van marktontwikkeling te onderzoeken. Op 28 oktober wil Ten Have het idee inbrengen in de Copa-vergadering, de Europese boerenorganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.