Home

Nieuws 560 x bekeken 3 reacties

Kooi-ei na 2012 alleen nog voor verwerking

Brussel – Kooi-eieren mogen na 2012 alleen nog voor verdere verwerking in de eigen lidstaat worden gebruikt. Het aanbieden van deze eieren voor consumptie is dan niet meer toegestaan.

Ook mogen ze niet worden geëxporteerd. Dat zei Eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid) gisteren in een debat met de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Op 1 januari wordt het EU-verbod op de legbatterij van kracht. Twaalf lidstaten zijn daar niet klaar voor, omdat veel pluimveehouders nog niet zijn omgeschakeld op andere huisvestingsystemen. Boeren die wel al hebben geïnvesteerd, dreigen daardoor straks te moeten boeten voor hun goede gedrag. Het Parlement wilde daarom dat Dalli met een oplossing zou komen.

Dat hij die nu heeft gevonden, is volgens Esther de Lange (CDA) positief. ”Ik ben blij dat de commissaris eindelijk zijn nek durft uit te steken om een eerlijk speelveld te waarborgen.” De Lange verwacht dat het parlement de plannen van Dalli zal steunen.

Overigens staat het nog niet vast of dit voorstel juridisch haalbaar is. De eurocommissaris maakte op dit punt een voorbehoud. Ook is onduidelijk of hij wel verwerking in voedingsmiddelen wil toestaan. De Commissie was woensdagavond niet bereikbaar om die vraag te beantwoorden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton van Dijk

  Daar ben je dan mooi klaar mee als eiproductenfabrikant in Nederland. Zeg maar dag met het handje naar je klanten in het buitenland en daar moet Nederland het van hebben.
  Toch fijn om het braafste jongetje van de klas te zijn. Dan mag je fijn het gelag van de blunderende politiek betalen. Maar tja . . . . . het zat er natuurlijk aan te komen en het konijn is nu uit de hoge hoed.

 • no-profile-image

  rijsen

  wat lig je nou te zaniken je hebt er gewoon een jaar bij gekregen.
  dit laat meteen zien hoe betrouwbaar de politiek is.
  ik had een luchtwaser bestelt voor 2013 die ga ik morgen eerst maar eens af bellen er zal toch wel weer uitstel komen als er met zijn allen niet klaar voor zijn.

 • no-profile-image

  Onbegrijpelijk dat een politieke partij als het CDA zo reageert op dit flut voorstel. Er wordt gewoon een ongelijk speelveld gecreeert dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de afzet van Nederlandse eieren, doordat de eiproductenfabrikanten uit NL gewoonweg kapot geconcurreerd gaan worden door mn de italianen. Weg exportpositie NL.

Of registreer je om te kunnen reageren.