Home

Nieuws 261 x bekeken

Kalvertransport mag naar twee losadressen per vervoerseenheid

Utrecht/Zoetermeer – Transporteurs van en handelaren in kalveren mogen vanaf 15 oktober kalveren lossen op twee adressen per vervoerseenheid. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft hiervoor goedkeuring verleend.

Met inachtname van aanvullende bioveiligheidsmaatregelen kan deze versoepeling worden ingepast binnen de bestaande (erkende) kwaliteitssystemen, zoals QLL en IKB Vleeskalveren. Eén en ander betekent dat per vervoerseenheid op twee adressen mag worden gelost of geladen. Eén transport kan bestaan uit twee vervoerseenheden (voor- en achterwagen).

De voornaamste (bioveiligheids-)maatregelen die gelden zijn dat: kalverhouders gecertificeerd zijn voor de regeling IKB Vleeskalveren en deelnemen aan de IKB module Twee losadressen, dat bedrijven na aanvoer van kalveren, gedurende 21 dagen geen herkauwers van het bedrijf mogen afvoeren, met uitzondering van afvoer naar de slachterij. Aan deze afvoer zijn aanvullende voorwaarden verbonden: de voorwaarde dat de chauffeur bij het laden van de herkauwers die worden afgevoerd, de stallen niet betreedt.

Na aanvoer van kalveren wordt de vervoerseenheid op het kalverbedrijf gedeeltelijk (alleen de wielkasten als de vervoerseenheid niet volledig is gelost) of geheel gereinigd en ontsmet.
IKB kalverhouders kunnen beslissen of zij wel of niet willen deelnemen aan de IKB module Twee losadressen. Als kalverhouders hier niet aan deelnemen, heeft dit geen consequentie voor hun IKB-status. Ze mogen echter geen gebruik maken van de faciliteit om kalveren te ontvangen via een transport waarbij op twee adressen per vervoerseenheid kalveren worden gelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.