Home

Nieuws 191 x bekeken

Kabinet: antibioticadoelstelling wordt gehaald

Den Haag – Het kabinet verwacht de voorgenomen antibioticareductie dit jaar te gaan halen.

Dat schrijven minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Eind december wordt dan 20 procent minder antibiotica in de veehouderij voorgeschreven dan in 2009. In 2013 moet het gebruik zijn gehalveerd, zo luidt de doelstelling.

Een voorname rol in het terugdringen van antibiotica in de sector heeft de Stichting Diergeneeskunde Autoriteit (SDA), waar het gebruik centraal wordt geregistreerd. Bij overmatige toepassing worden veehouder en dierenarts aangesproken.

Daarnaast willen de bewindslieden een verplichte gevoeligheidstest invoeren voor de meest kritische antibiotica en verwachten zij dat het bedrijfsleven zelf het initiatief neemt tot bovenwettelijke maatregelen. Ook denken Schippers en Bleker dat er ’concrete vervolgstappen in Europees verband’ zijn te realiseren.

Het kabinet kiest daarmee vooralsnog voor de weg van zelfregulering en niet voor de harde aanpak. Eerder had Bleker aangekondigd dat wanneer de doelstellingen niet gehaald dreigden te worden, hij strenge maatregelen zou moeten nemen; dat lijkt nu dus niet nodig. Volgende maand komt het kabinet met een nieuwe brief over de antibiotica-aanpak.

Of registreer je om te kunnen reageren.