Home

Nieuws 208 x bekeken

Jasperse: bundel volgens twee modellen

Honselersdijk – Met de overstap van Coforta-telers naar afzetorganisatie Fresq wordt de afzetmarkt voor glasgroenten duidelijker in twee modellen verdeeld. Telers kunnen nu een heldere keuze maken voor het afzetmodel en daarnaar bundelen. Dat zegt Thijs Jasperse. Hij is woordvoerder van de 81 overgestapte glasgroentetelers.

Jasperse signaleert dat Nederlandse telers twee keuzes hebben; horizontale samenwerking in een telerscoöperatie of intensieve samenwerking met een handelshuis (verticaal). Coforta draait na het vertrek van de telers vrijwel geheel om samenwerking met het handelshuis The Greenery. Bij Fresq is die verbondenheid met een handelshuis veel minder aanwezig. Dat zijn twee modellen waar telers verdere samenwerking om kunnen organiseren, denkt hij. ”Ik denk dat we moeten stoppen met studies doen, maar kijken of je op basis van deze twee keuzes kunt werken. Dit kan een eerste stap zijn naar forse veranderingen”, stelt Jasperse op Tuinbouw TV.

Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw bij de Rabobank, denkt ook dat Fresq een plaats kan zijn waar telers met dezelfde visie verder bundelen. Daarvoor moet de groep Coforta-telers verder integreren met de Fresq-telers. Andere telers kunnen zich daarbij aansluiten. ”Je hoort nu steeds vaker de term topcoöperatie om samen te werken. Fresq is dat in feite al.”

Of registreer je om te kunnen reageren.