Home

Nieuws 560 x bekeken

Grondstoffenwijzer moet beter inzicht geven in grondstofgebruik voor diervoerindustrie

Den Haag – De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) heeft een grondstoffenwijzer ontwikkeld waarin alle grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer in Nederland worden beschreven.

De wijzer is bedoeld om alle geïnteresserden in de veevoerindustrie uitleg te geven over grondstoffen die gebruikt worden, de herkomst daarvan en de duurzaamheid van de producten.

”We willen met de veevoerindustrie een duurzaamheidsslag maken. Om deze te kunnen maken is het van belang om te weten waar we nu staan. We merken vaak dat niet iedereen op de hoogte is van de juiste situatie. Daarom hebben we de grondstofwijzer gemaakt”, legt directeur Henk Flipsen van Nevedi uit.

In de ’Wijzer over grondstoffen’ staat onder andere beschreven dat er in Nederland jaarlijks 21,5 miljoen ton drogestof aan grondstoffen voor veevoer worden gebruikt. Meer dan de helft hiervan, 54 procent, zijn granen en graanbijproducten. Dertien procent van het volume wordt ingevuld met koolzaad, raapzaad en zonnebloem of producten daarvan en elf procent is soja en soja-producten.

”De discussie over duurzaam voedsel wordt volop gevoerd. Daarbij horen ook duurzame grondstoffen voor de veevoerindustrie”, legt Flipsen uit.

Hij verwacht dat in deze duurzaamheidsslag een grote verandering zal plaatsvinden op het gebied van beschikbare grondstoffen. ”We weten nu wat het huidige palet van grondstoffen is. Onder druk van de markt en onder druk van de maatschappij zal dit palet veranderen”, verwacht Flipsen.

Als voorbeeld geeft hij het verschil in beschikbare grondstoffen tussen Europa en andere gebieden in de wereld. ”Over het gebruik van diermeel wordt hier al tien jaar gediscussieerd, terwijl het elders in de wereld gewoon gebruikt mag worden. Ook als het gaat om het toepassen van genetisch gemodificeerde gewassen hebben we in Europa een minder sterke positie dan in bijvoorbeeld Amerika”, legt Flipsen uit.

De Nevedi verwacht dat de eisen aan de grondstoffen zullen aanscherpen. ”We moeten daarbij wel kijken hoe we dat gaan invullen. De eisen in Duitsland zullen anders zijn dan de eisen in Nederland. We moeten wel kunnen produceren voor beide markten”, aldus Flipsen.

De Grondstoffenwijzer is dinsdag aangebonden aan voorzitter Boris van der Ham van de vaste Kamercommissie voor landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.