Home

Nieuws 235 x bekeken 1 reactie

'Global Gap hield geen stand bij Ehec-crisis'

Breda – Global Gap heeft niet voor de benodigde ketenborging kunnen zorgen tijdens de Ehec-crisis.

Dat concludeert voorzitter van de Nationale Technische Werkgroep van Global Gap, Ad Klaassen. De werkgroep heeft inmiddels met de voorzitter van Global Gap om tafel gezeten om de certificeringsinstantie te wijzen op zwakheden in het kwalificeringssysteem. ”We hebben onder meer geconcludeerd dat er geen goed plan voorhanden was voor crisismanagment”, aldus Klaassen.
Hij laakt bovendien het ontbreken van heldere communicatie vanuit Global Gap, tijdens de crisis. Ook zouden er onterecht certificaten van een aantal kiemgroententelers zijn ingetrokken. Volgens Klaassen is er naar aanleiding van het gesprek door de organisatie van Global Gap begripvol gereageerd en actie ondernomen. Zo is er een nieuwe communicatiemanager aangetrokken en wordt een nieuw crisishandboek samengesteld.

Klaassen begrijpt dat er vanuit de telershoek kritiek komt op het certificeringssysteem, maar wijst daarbij ook op het feit dat binnen de organisatie zowel producenten als retailers in gelijke aantallen vertegenwoordigd zijn. De aangescherpte eisen komen volgens Klaassen mede uit de producentenhoek.

De DPA noemt de situatie die rondom de Ehec-crisis is ontstaan uitzonderlijk. Desondanks vindt hij dat de keten duidelijker had kunnen laten zien dat er een goed borgingssysteem voorhanden was. ”Maar ondanks borging kunnen we met Global Gap nooit 100 procent garantie geven, een uitzondering kan altijd blijven bestaan.”

Lees ook: Global Gap geeft telers meer verantwoordelijkheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jpk

    telers betalen het gelag
    afschaffen die onzin

Of registreer je om te kunnen reageren.