Home

Nieuws 396 x bekeken

Glaskracht: topcoöperatie versterkt afzetstructuur

Bleiswijk - LTO Glaskracht is voorstander van een topcoöperatie voor glasgroentencoöperaties.

Dat biedt betere voorwaarden voor een stabiele afzet in een sector waar fusies onmogelijk lijken. De stap van 81 glasgroentetelers van Coforta om naar Fresq te gaan zou daartoe een aanzet kunnen zijn. “De structuur van afzetverenigingen zat vast. Het zou goed zijn als dit een uitkomst is”, zegt LTO Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten. Hij benadrukt dat een topcoöperatie geen Associatie van Producentenorganisatie is (APO).

Het plan voor een topcoöperatie ontstond deze zomer onder telers. Het biedt volgens telers mogelijkheden om crisismaatregelen te nemen die individuele partijen volgens de Europese marktregels GMO niet mogen nemen. “Je ziet dat de glasgroentesector zich uit laat spelen als het aanbod te fors is, zoals in 2009 en dit jaar.” Binnen zo’n coöperatie is meer sturing mogelijk.

Volgens Van Ruiten zou een topcoöperatie gericht zijn op gezamenlijke promotie en GMO-zaken. Mogelijk dat het model extra in beeld komt als het Productschap Tuinbouw niet langer collectieve promotie mag uitvoeren. Van Ruiten kent de inhoud van het rapport van Stichting Stap, waarbij modellen voor versterking van de afzet zijn bekeken. Hij wil niet zeggen of de topcoöperatie er één van is. Naar verluidt is afzetorganisatie Fresq voorstander van zo’n structuur met een topcoöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.