Home

Nieuws 300 x bekeken

Friesland is landgoed rijker

Broek – Op het nieuwe Friese landgoed Trijntje Wiel wordt 35 hectare intensief gebruikt weiland worden omgevormd tot ouderwets boerenland en natuur met recreatieve inpassingen.

Het natuur- en waterlandgoed Trijntje Wiel is gelegen in het hart van het Friese merengebied. De totale omvang van het natuur- en waterlandgoed bedraagt 35 hectare en is hiermee het eerste natuur- en waterlandgoed dat valt onder de Natuurschoonwet.

De eerste fase om het gebied te ontwikkelen is inmiddels in volle gang. In het voorjaar zijn al een aantal stroken grasland gefreesd, bemest met ruwe stalmest en behoorlijk vernat. Dit is met name gunstig voor de weidevogels. De initiatiefnemer van het landgoed telden al meer broedparen ten opzichte van vorige jaren en ook enkele nieuwe soorten. Voor de natuurlijke begrazing worden koeien ingezet. Voor recreatie komen er voet- en fietspaden.

In de tweede fase zullen drie moderne landgoedwoningen – de dragers van het waterlandgoed – worden gerealiseerd. Deze zijn ontworpen door landschapsarchitect Els van der Laan en architect Eerde Schippers.

De Commissaris van de Koningin in Friesland, John Jorritsma, gaat maandag de eerste fase officieel openen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.