Home

Nieuws 226 x bekeken

Frankrijk verlaagt sociale lasten in de landbouw

Parijs - De Franse regering gaat de sociale lasten op de lonen die Franse boeren moeten betalen aan hun vaste arbeidskrachten vanaf 1 januari 2012 verlagen met 210 miljoen euro. “Op die manier kunnen we de concurrentiekracht van onze land- en tuinbouwers vergroten”, argumenteert de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij benadrukt dat het niet om een loze belofte gaat, maar om een beslissing.

Nadat eerder al de lasten op de uurlonen voor tijdelijke werkkrachten in de landbouwsector werden verminderd, heeft de Franse regering nu ook beslist om de lasten op de lonen van vaste werknemers in land- en tuinbouw te doen dalen. De boeren en hun organisaties drongen al langer aan op lagere loonkosten om de concurrentie met goedkopere buurlanden zoals Spanje en Duitsland aan te kunnen. Frankrijk wil de lastenverlaging financieren door een eerder aangekondigde heffing op suikerhoudende dranken.

Sarkozy maakte van de aankondiging van de lastenverlaging, die volgend jaar in voege treedt, ook gebruik om de landbouwsubsidies aan de kaak te stellen. “De landbouw wordt gedrogeerd door subsidies. Het is een drug die geen respect heeft voor de stielkennis van onze landbouwers die bovendien nooit vragende partij zijn geweest voor dergelijke steun”, stelt hij.

“We moeten mikken op een betere concurrentiepositie voor onze landbouwers. Ze moeten ondernemers worden die kwaliteitsproducten produceren voor een wereldmarkt. Op die manier zullen we een duurzame landbouw krijgen die leeft van de vruchten van zijn werk in plaats van van subsidies die boven zijn hoofd in stand worden gehouden”, aldus nog Sarkozy.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.