Home

Nieuws 359 x bekeken

Feenstra: te makkelijk geld verstrekt

Amsterdam – Volgens sectormanager Bernd Feenstra van ABN-Amro hebben banken in het verleden te makkelijk geld verstrekt aan tuinders.

”Het geld dat verstrekt is, is met name aangewend voor schaalvergroting, waardoor het kostprijsmodel onder druk is komen te staan”, zo verduidelijkt hij zijn uitlatingen, die hij eerder deze week deed in een interview met website Foodlog. Daarin gaf hij aan dat de kredietbeschikbaarheid een versnelde modernisering en tevens een explosieve groei van de productiecapaciteit in glasgroente tot gevolg heeft gehad.

Op basis van dat bericht trok Agd.media maandag de conclusie dat lage krediettarieven de nekslag zijn geweest voor het kostprijsmodel, dat volgens Feenstra tot voor kort ’veel goeds heeft gebracht’. Maar die conclusie is volgens Feenstra onterecht.

”De lage tarieven hebben daarin geen enkele rol gespeeld. Dat is niet bepalend voor het feit of een investering wel of niet doorgaat. Wat wel een feit is, is dat er in die tijd soms te makkelijk krediet werd verstrekt, wat een versnelling in schaalvergroting tot gevolg heeft gehad.”

De natuurlijke drang bij ondernemers om te investeren heeft dit effect versterkt, zo schetst hij de situatie tegenover deze krant. ”Men had elkaar op zijn verantwoordelijkheid moeten aanspreken”, aldus Feenstra, die ook zijn eigen verantwoordelijkheid niet uit de weg wil gaan. ”Het gaat er mij niet om een schuldige aan te wijzen. Ik constateer wel dat er een aantal dingen beter kan. Dat betekent ook dat partijen over emoties en belangen heen moeten kunnen stappen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.