Home

Nieuws 236 x bekeken

EU voert druk op Georgië op Rusland tot WTO toe te laten

Brussel – Eurocommissaris Catherine Ashton heeft beleidsmaker voor Russische zaken Gunnar Wiegand naar Georgië gestuurd om te spreken over de Georgische bezwaren tegen Russische toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO. Doel is Russische toetreding vóór juli 2012 zeker te stellen.

Volgens de Wall Street Journal heeft Wiegand de Georgische regering verteld dat de EU bereid is voor Rusland een uitzondering op de stemreglementen van de WTO op tafel te leggen. Indien door alle landen aangenomen, kan Rusland zonder toestemming van Georgië toetreden.

Op 15 december stemmen de WTO-lidstaten over de Russische toetreding, en Georgië heeft aangekondigd tegen te stemmen. Volgens analisten zet de Europese Unie druk op Georgië. Het land heeft ondanks een kleine bevolking van 4,6 miljoen zielen net als de andere 152 lidstaten van de WTO vetorecht.

De EU en VS kwamen reeds toetredingsvoorwaarden overeen met Rusland. De EU bedong dat importtarieven voor landbouwproducten niet hoger mogen zijn dan 13 procent. Daarnaast wordt de export van vlees vanuit de EU naar Rusland eenvoudiger.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.