Home

Nieuws 295 x bekeken 1 reactie

Dodelijke resistente schimmelstam in opkomst

Nijmegen – Per jaar overlijden ongeveer vijftig mensen een ernstige longinfectie die veroorzaakt wordt door een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus.

Deze stam kwam voor 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig. ”Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruikt”, aldus arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud.

Verweij deed onderzoek naar de resistente schimmel. ”We vermoeden dat per jaar tweehonderd tot vierhonderd patiënten ernstig ziek raken door de schimmel, tientallen van hen overlijden.” Alleen maar mensen die al ziek zijn, kunnen extra ziek worden van de resistente schimmel. ”Het komt in de natuur veel voor, iedereen ademt de schimmels iedere dag in. Maar als je al verzwakt bent, word je er extra ziek door en kan je er zelfs aan overlijden”, aldus Verweij.

Vijf procent van de ziekmakende schimmels die voor kunnen komen bij mensen, blijken resistent te zijn tegen azolen, de werkzame stof van veel fungiciden, blijkt ook uit het onderzoek.

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft de ministers van EL&I, VROM en VWS geadviseerd tot nader onderzoek. Voor het jaar 2000 werden nog geen resistente stammen in patiënten gevonden. Inmiddels is 5 procent van de schimmels resistent tegen azolen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De antibioticaresistentieaanpak is nog niet achter de rug , of er is alweer een nieuwe bedreiging voor de volksgezondheid gevonden .

    3 keer raden wie de zonde bok nu weer zal zijn !

Of registreer je om te kunnen reageren.