Home

Nieuws 218 x bekeken

Denen hamsteren vet voedsel wegens belasting

Kopenhagen - De Denen hebben deze week producten met veel verzadigde vetten gehamsterd, omdat zaterdag een belasting op verzadigd vet is ingegaan.

Pizza's, roomboter, vlees en volle melk waren in de supermarkten niet aan te slepen. "Wij hadden tonnen boter en margarine in voorraad om de verkooppunten te voorzien'', aldus een woordvoerder van melkproducent Arla.

De nu demissionaire liberaal-conservatieve regering heeft de belasting ingevoerd om het groeiende probleem van overgewicht tegen te gaan. De regering heeft gedoogsteun van de nationalistische Vooruitgangspartij, een afsplitsing van een antibelastingpartij. Bij de verkiezingen vorige maand verloor deze coalitie de meerderheid in het parlement.

Volgens de nieuwe wet wordt op elke kilo verzadigd vet 16 kroon (2,15 euro) geheven. Dat betekent dat een pakje roomboter bijvoorbeeld 2,2 kroon duurder wordt. De Deense vereniging van bedrijven ziet de nieuwe belasting als een bureaucratische nachtmerrie voor producenten en winkels. Bovendien leidt zij er niet toe dat de Denen gezonder worden, vreest de vereniging.

Of registreer je om te kunnen reageren.