Home

Nieuws 179 x bekeken

De Jager: oplossing laat op zich wachten

Brussel - Een oplossing voor het vergroten van de vuurkracht van het Europese noodfonds zal waarschijnlijk dit weekeinde niet komen. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei zaterdag voorafgaand aan de vergadering met zijn Europese collega's in Brussel dat er momenteel twee opties besproken worden maar dat een keuze mogelijk uitblijft.

Over welke optie's er wordt gesproken, zei hij niets. Op de vraag of er voor woensdag, wanneer een extra Eurotop is voorzien, al een knoop is doorgehakt, zei hij: ,,Dat hoeft niet. Dat hangt af van het polsen van de markt en het verder uitwerken van de opties.''

Alle partijen zijn het volgens De Jager er wel over eens dat er gezocht moet worden naar een variant waarbij ook de private sector betrokken is. ,,Dat wordt eigenlijk wel door iedereen onderschreven en dat onderzoeken we nu ook.'' De mate van succes van deze variant moet nog goed onderzocht worden, meent de minister, vandaar dat een besluit wellicht later komt. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als dat zo snel mogelijk kan. Woensdag wellicht, maar dat is niet zeker'', aldus De Jager.

Frankrijk wil een rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) bij het opvoeren van het noodfonds EFSF, maar treft Duitsland als fel tegenstander hiervoor. De Jager gaf aan dat deze optie nu niet wordt besproken.

De Jager zei dat er zaterdag waarschijnlijk verder gesproken zal worden over het geven van extra steun aan banken, het zogeheten herkapitaliseren. Maar het is volgens de minister nog maar de vraag of hier spijkers met koppen worden geslagen. ,,Ik denk wel dat we over de hoofdlijnen van het herkapitaliseren van banken belangrijke stappen vooruit gaan maken vandaag en morgen.'' Het zou zo maar kunnen dat, omdat het er ook naar uitziet dat er woensdag een extra vergadering voor de ministers van Financiën wordt belegd, ook dit onderwerp daar nogmaals besproken zal worden, aldus De Jager.


Of registreer je om te kunnen reageren.