Home

Nieuws 586 x bekeken

DOC Kaas wil fuseren met Duits DMK

Hoogeveen – DOC Kaas en de grootste Duitse zuivelverwerker Deutsches Milchkontor (DMK) sturen aan op een fusie. Dat hebben ze vandaag bekendgemaakt. Samen zijn beide bedrijven goed voor meer dan 7,5 miljard kilo melk, ongeveer 1,5 miljard kilo minder dan FrieslandCampina.

DOC Kaas verwerkt jaarlijks ruim een miljard kilo melk van 1.200 leden tot kaas. Het concern produceert circa 115.000 ton kaas per jaar. DMK verwerkt jaarlijks ruim 6,5 miljard kilo melk van 11.000 boeren tot een breed palet zuivelproducten. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt zo’n 4,4 miljard euro.

De raad van beheer van DOC Kaas moet begin november beslissen over het voorstel. De plannen zijn in het diepste geheim voorbereid. ”Als DOC Kaas hebben wij de ambitie onze positie verder te versterken. Daarbij staat het ledenbelang voorop. Ook voor de toekomst moeten leden kunnen rekenen op een concurrerende melkprijs, continuïteit en groei”, aldus Jannes Oosterveld, algemeen directeur DOC Kaas.

DOC heeft na de diepe crisis in de zuivelmarkt in 2008 en 2009 de positie op de kaasmarkt weer versterkt. Daardoor en door het herstel van de markt als geheel hebben de leden weer een hogere melkprijs ontvangen. Deze situatie wil DOC veiligstellen.

Ook de continuïteit en groeimogelijkheden voor leden zijn van groot belang. Daarom hebben directie en raad van beheer van DOC Kaas een aantal strategische opties uitgewerkt. Eén daarvan is het voornemen tot een fusie met DMK.

Dit plan is gepresenteerd aan de raad van beheer en de ledenraad van DOC. Arjan Schimmel, voorzitter raad van beheer: ”Het fusieplan is zorgvuldig tot stand gekomen en voldoet aan de gestelde criteria. We kijken daarom met vertrouwen uit naar de informatiebijeenkomsten en besluitvormende algemene ledenvergadering.”

In drie vergaderingen later deze maand worden de leden uitgebreid geïnformeerd. Zij beslissen of de fusie werkelijk tot stand komt. Begin november stemmen ze over het plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.