Home

Nieuws 244 x bekeken

China gaat fors mais importeren

Peking - Om de inflatie vanuit de voedselprijzen te beteugelen zal China zijn maisimporten vergroten van krap 1 miljoen ton naar 5 miljoen ton.

De importen flankeren een beleidsherziening die premier Wen Jiabao op de website van de centrale regering aankondigde.

China zal het gebruik van mais als bron voor biobrandstof, zetmeelproductie en in de biochemie onder strikt toezicht plaatsen. Daarnaast zal de centrale regering subsidies instellen om de voerprijs te drukken en de varkensproductie te vergroten, stelde Wen tijdens een bezoek aan de Zuid-Chinese provincie Gangxi.

Het staatsgraanburo raamt de maisimport in het komende jaar (dat op 1 oktober gestart is ) op 5 miljoen ton. In 2010/2011 was dat nog 970.000 ton. Die 5 miljoen ton is de grootste import ooit, meldt Bloomberg.

Li Qijang, managing director van het China’s grootste onafhankelijke landbouwonderzoeksburo Shanghai JC intelligence Co. Verwacht dat de import zelfs zal toenemen naar 10 miljoen ton. ,,De centrale regering heeft aangegeven open te staan voor meer importen. Daarmee is ze afgestapt van het vroegere beleid dat tegen sterk tegen overzeese aankopen was’’, aldus Li.

Of registreer je om te kunnen reageren.