Home

Nieuws 190 x bekeken

Brussel presenteert nieuw landbouwbeleid

Brussel - In Brussel wordt woensdag het Europese landbouwbeleid voor 2014-2020 gepresenteerd. Het moet groener en eerlijker.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil agrariërs prikkelen meer voor het milieu te doen. Naar verluidt raken Europese boeren 30 procent van hun subsidies kwijt als zij hun akkers niet milieuvriendelijker gaan bebouwen. Ook wordt de hulp zo veranderd dat grote bedrijven niet meer profiteren dan kleine landbouwers. De steun zou per bedrijf tot 300.000 euro jaarlijks moeten worden beperkt.

De voorstellen van Europees Commissaris Dacian Ciolos worden de komende tijd beoordeeld door het Europees Parlement en de 27 lidstaten. De Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) reageerde al negatief op de voorlopige plannen. Zij zouden slecht uitpakken voor Nederlandse boeren en tuinders, die de dupe zouden worden van de geplande herverdeling van de Europese subsidies.

Volgens Den Haag gaat er jaarlijks ruim een miljard euro aan EU-subidies naar Nederlandse boeren: 800 miljoen euro inkomenssteun en 200 miljoen plattelandsontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.