Home

Nieuws 188 x bekeken

Bleker: kijken naar rol NMA bij verduurzaming

Bussum - De overheid heeft een opdracht om belemmeringen voor verduurzaming van landbouwproductie weg te nemen.

Volgens staatssecretaris Henk Bleker moet daarvoor ook naar de rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) gekeken worden. “We moeten kijken of goede ontwikkelingen worden belemmerd door het huidige mededigingsbeleid.” Het Landbouweconomisch instituut LEI doet daar nu onderzoek naar, maar stelde onlangs een publicatie van de resultaten uit.

Bij het eindcongres van tien jaar biologisch convenant zei Bleker verder niets te zien in fiscalisering om zo duurzame productie te stimuleren. “In deze fase lijkt me dat niet de goede weg. Dat werkt averechts. Dat brengt de discussie ook de verkeerde kant op. Ik denk dat de sector met positieve punten moet scoren. Ik kan me hooguit voorstellen dat je in het eindproces van de verduurzaming de niet-duurzame productie fiscaal extra belast.”

Op het biologisch congres stelde Bleker dat de biologische sector de exclusieve positie naar de overheid toe verliest. Tien jaar lang ondersteunde de overheid de biologische sector middels convenanten. Nu is het één van de bestaande duurzaamheidsinitiatieven. Hij noemde het een nieuwe levensfase voor biologisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.