Home

Nieuws 934 x bekeken 1 reactie

Biologische vlobestrijder wellicht ook voor aardbeimijt

Tongeren - Periflo, een kleipreparaat tegen perebladvlo in peer, biedt wellicht mogelijkheden ter bestrijding van aardbeimijt in de teelt van aardbei. Op de proefcentrum voor Fruitteelt in het Belgische Tongeren ligt een proef waarin dit wordt onderzocht.

Normaliter is aardbeimijt in de teelt van aardbei geen probleem, maar hoe pak je een bestrijding aan als het insect toch met (buitenlands) plantgoed is meegekomen en gedurende de teelt opduikt? Voorlichter Francois Meurrens van het Vlaamse Ministerie van Landbouw toetst de mogelijkheden van een aantal middelen in een met aardbeimijt besmet perceel met het Italiaanse ras Flamenco. ”We zoeken iets dat de infectie voor minstens 90 procent terugdringt, aldus Meurrens onlangs op een open middag op het proefcentrum in Tongeren. De proef is opgezet met in België toegelaten spintmiddelen als Floramite, Masai, Envidor, en Vertimec, al dan niet met een uitvloeier.

Een afwijkende bestrijder is Periflo, een kleiachtig kleverige vloeistof met een witte kleur. De werking in peer berust op het achterblijven van Periflo op de vlooien, waardoor ze in hun mobiliteit beperkt worden, en dood gaan. Tegen aardbeimijt doet met name Vertimec plus Periflo het met 96 procent bestrijding het beste.

Er werd gespoten met 2.000 liter water per hectare, met Periflo in 10 procentsoplossing. De komende weken wordt bekeken of Periflo op het gewas gevolgen heeft voor de fotosynthese. Eveneens goed bestrijdend in deze proef is Masai plus de uitvloeier Trend (niet toegelaten).

Eén reactie

  • no-profile-image

    eddy gieraerts cropsafe

    Periflo wordt ontwikkeld en geproduceerd door de firma Cropsafe (www.cropsafe.be) . Het betreft inderdaad een vlot mengbare en verspuitbare ook in biologische teelt inzetbare witte klei-emulsie. Ook in de menging met andere middelen neemt de werking toe. De producent verwacht geen enkele negatieve invloed op productiviteitsverlies, zelfs integendeel. Bij een eerste testtoepassing op komkommers in serre steeg de productiviteit met 8 %. Het product is ook te bestellen via de fytohandel en verkrijgbaar in emmers van 25 kg.
    De in deze proef gebruikte Periflo betreft de "Periflo Agro" - versie.

Of registreer je om te kunnen reageren.