Home

Nieuws 174 x bekeken

Besparing stroomverbruik volgen op internet

Amsterdam - Een milieuorganisatie onderneemt maandag een poging om samen met het publiek het stroomverbruik in Nederland omlaag te brengen.

Op de ‘Nationale Elektriciteitsmeter’ van elektriciteitstransporteur TenneT valt dan te zien in hoeverre dat lukt. De meter staat op internet (watdoejijuit.nl). Dat meldde de organisatie 1010nl, die hiertoe het initiatief heeft genomen. Ze heeft als doel het CO2-gebruik met 10 procent terug te dringen. Klimaatactivist en oud-Kamerlid Wijnand Duyvendak zit achter deze stichting.

Het publiek kan meewerken door op allerlei manieren stroom te besparen, zoals minder licht aan te doen, de wasdroger niet te gebruiken of op het werk niet te printen. Lokaal komt er die maandag ook een wijkmeter en een kantoormeter. Die is beschikbaar voor onder anderen de werknemers in het stadhuis van Amsterdam en de bewoners van de wijk Hoofddorp-Oost in de gemeente Haarlemmermeer.

1010nl, ontstaan naar Engels voorbeeld, begon 10 oktober vorig jaar met de actie om in een jaar het gebruik van CO2 met 10 procent terug te dringen. Duyvendak wist zelf zijn uitstoot makkelijk terug te dringen. "Ik heb vorig jaar zonnepanelen op ons huis laten aanbrengen. We hebben ook geen droger meer. Daardoor is ons energieverbruik nihil."

Of registreer je om te kunnen reageren.