Home

Nieuws 184 x bekeken

Bauernverband: EPA laat oplossing probleem rond patentering gewassen halverwege schieten

Berlijn – Het Bauernverband (DBV) protesteert tegen de inactiviteit die het Europese Patentbureau aan de dag legt inzake het zg. broccolipatent van Monsanto.

Dit patent dreigt door de passiviteit van het bureau overeind te blijven, waardoor uiteindelijk ook allerlei andere gewassen in de toekomst door patenten uit de roulatie kunnen worden gehouden, zo vreest de Duitse boerenfederatie. Volgens het Bauernverband was het EPA op de goede weg, maar laat ze de oplossing van het probleem nu halverwege schieten.

De kwestie is concreet dat het patentbureau een voor vandaag op de rol staande zitting over het patent heeft afgelast. Reden: de over het patent bakkeleiende partijen Plant Science en Syngenta zijn onderling tot een schikking gekomen. Syngenta was de klagende partij, die meende dat Plant Science geen recht heeft op het patent. Syngenta en Plant Science zijn nu echter overeengekomen dat Plant Science de teeltmethode niet meer voor zich opeist, maar het patent behoudt. Het Bauernverband waarschuwt ervoor dat daarmee de in december vorig jaar door het EPA genomen besluit om gangbare teeltmethoden tot onpatenteerbaar te verklaren wordt uitgehold. De broccoli blijft nu wel patenteerbaar hoewel deze dus op gangbare wijze kan worden geteeld, aldus het Bauernverband.

Of registreer je om te kunnen reageren.