Home

Nieuws 203 x bekeken

Amerikaans congres akkoord met serie handelsverdragen

Het Amerikaanse congres heeft na maanden vertraging ingestemd met handelsverdragen met Colombia, Panama en Zuid-Korea.

Het parlement van Zuid-Korea moet nog wel instemmen met de deal. Met name Zuid-Koreaanse boeren zijn fel tegen het verdrag, dat een Europese voorsprong in de handel met Zuid-Korea ongedaan maakt.

De Europese Unie kwam eerder al tot een verdrag met Zuid-Korea, dat kan leiden tot een grotere export van varkensvlees, melkpoeder en dan vooral kaas uit de EU. De Europese afzet van agrarische producten is nu 1 miljard euro per jaar waard. De deal lijkt erg op de deal die Zuid-Korea met de VS wil sluiten.

Het Amerikaanse verdrag kan de Europese positie ondermijnen. De VS exporteerde in 2010 voor 5,3 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan landbouwproducten naar Zuid-Korea. Daarmee is Zuid-Korea momenteel de vijfde grootste exportmarkt voor de Amerikaanse landbouw.

Het Koreaanse instituut voor economische studies denkt dat de exportwaarde van Amerikaanse landbouwproducten naar Zuid-Korea in 10 jaar tijd kan verdubbelen. De Zuid-Koreaanse overheid belooft boeren bijna 80 miljard euro aan compenserende subsidies in de komende 10 jaar. Bovendien is rijst buiten het akkoord gehouden.

Colombia verwacht door een verdrag meer bloemen en planten te kunnen exporteren naar de VS. Colombia is na Nederland de grootste exporteur van snijbloemen en bijna 80 procent van de Colombiaanse sierteeltexport gaat naar de VS. De VS schaft volgens het verdrag importbelastingen op bloemen en planten variërend van 3,2 tot 7 procent af.

Andersom verwacht de VS meer mais te kunnen exporteren naar Colombia. De Colombiaanse veehouderij kan door de deal goedkoper voer inkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.