Home

Nieuws 415 x bekeken

Amandelpaddenstoel kan veel antibiotica in veehouderij overbodig maken

Venlo – Veel antibioticagebruik in de veehouderij kan overbodig worden dankzij een vinding van de Venlose bedrijven Scelta Ceuticals en Sylvan Bio. Deze bedrijven hebben een nieuwe teeltwijze ontwikkeld waarmee goedkope massaproductie mogelijk wordt van amandelpaddenstoelen.

Deze zijn een erkende en bewezen immuunversterker voor zowel humaan als dierlijk gebruik, maar waren tot nog toe te duur voor gebruik in de veehouderij.

Directeur Wim van den Elshout van Scelta vertelt dat er dit jaar al diverse veldproeven zijn gedaan met het gebruik van gedroogde en gemalen amandelpaddenstoelen in de vleeskuikenhouderij, met gunstige resultaten. Nu loopt een proef in de legpluimveesector en binnenkort gaat een proef van start in de vleeskalverhouderij.

Van den Elshout ziet veel toepassingen in de dierhouderij voor het amandelpaddenstoelproduct, maar waarschuwt tegelijk voor overspannen verwachtingen. ”Het is geen Haarlemmerolie. Ons product versterkt het immuunsysteem en verbetert de voederconversie. Het kan veel antibioticagebruik voorkomen, maar het houdt natuurlijk niet alles buiten de deur.”

Van amandelpaddenstoelen zijn geen bijwerkingen bekend. Over het product ligt een dossier bij de Europese Voedselautoriteit Efsa. We verkopen het ook al voor de dierhouderij, maar we mogen het daar op dit moment nog niet met een claim verkopen, omdat nog niet alle certificeringen rond zijn. Die verwachten we begin volgend jaar te hebben.

Scelta werkt bij de teelt van de amandelpaddenstoelen samen met Sylvan, ’s werelds grootste producent van paddenstoelenbroed.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.