Home

Nieuws 253 x bekeken

Afrikaans vogelvirus in Duitse deelstaten

Kranenburg – Het oorspronkelijk uit Afrika stammende Usutu-virus is de afgelopen twee maanden in meerdere Duitse deelstaten opgedoken. Het virus treft voornamelijk merels, niet kippen. Dit meldt de Gelderlander vandaag.

Sinds 2001 hebben zich in Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije uitbraken van Usutu voorgedaan onder wilde vogels. Onderzoek in Hongarije liet zien dat pluimvee niet ziek wordt van het virus.
Vooral merels zijn door nog onopgehelderde redenen gevoelig voor Usutu, dat verwant is aan virusstammen die onder meer gele koorts en dengue (knokkelkoorts) veroorzaken.

Het virus kan via muggenbeten op mensen worden overgebracht, maar er is nog slechts een geval bekend van een menselijke besmetting in Italië in 2009. Usutu zorgt bij mensen voor koorts, hoofdpijn en huiduitslag. Vooral zieken en ouderen zijn gevoelig voor het virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.