Home

Nieuws 213 x bekeken

ABN Amro: nieuwe perspectieven door vertrek telers The Greenery

Amsterdam – Het mogelijke vertrek van 81 telers bij The Greenery kan voor alle partijen ook goed uitpakken. Begrijpelijkerwijs ontstaat er onrust maar anderzijds ontstaan er ook nieuwe perspectieven. De nieuwe situatie biedt ruimte en energie om te focussen op een eenduidig doel. Dat zeggen sectormanager Plantaardige Sectoren Bernd Feenstra en sectorbankier Food Niels Dijkman van ABN AMRO.

Feenstra en Dijkman vinden het gedacht vanuit de inkoper bij de supermarkt niet optimaal wanneer te veel afzetpartijen hun eigen commerciële koers varen. Dijkman: ”de nationale en internationale retail verandert en stelt toenemend andere, vaak hogere, eisen. Een gebundeld, breed aanbod is daarbij belangrijk. De markt biedt mogelijkheden om een hogere prijs te halen. Er liggen kansen in samenwerkingen met retailer en handel.

Samen met hen kun je nieuwe behoeften ontwikkelen en het product samenstellen naar de wensen van de klant. Een succesvolle ketensamenwerking betekent wel dat je als ondernemer individuele vrijheid uit handen moet durven geven. De optelsom van de belangen van bedrijven is niet altijd hetzelfde als het belang van de sector.”

Feenstra vindt het in dat kader positief dat de stichting Stap de afzetstructuur in de sector opnieuw tegen het licht houdt. ”De analyses zijn goed, nu begint het lastigste traject: de concrete stappen.” Dijkman noemt het ”een nieuw hoofdstuk.” Feenstra vindt een betere afzetstructuur belangrijk maar niet zaligmakend.

”Voor een verbetering van de rendementen is ook sturing op kwaliteit en volume nodig. Het alternatief is doorgaan op de huidige weg: wie heeft de langste adem? Het Nederlandse product heeft in potentie nog steeds een ijzersterke positie op de internationale markt. We kunnen ons onderscheiden door kwaliteit, productinnovatie, duurzaamheid, presentatie, versheid en leverbetrouwbaarheid. Juist die sterke punten kunnen we door ketensamenwerking veel beter uitbuiten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.