Home

Nieuws 174 x bekeken 5 reacties

Zuid-Holland: Bleker schendt afspraken natuur

Den Haag - De provincie Zuid-Holland vindt dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) eerder gemaakte afspraken schendt door niet te willen meebetalen aan de ontpoldering van Zuidoord.

Dat zegt een woordvoerder van gedeputeerde Joop Evertse. Vrijdag stuurde Bleker een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aangeeft dat het kabinet geen zogenoemde deltanatuur meer wil aanleggen. Zuid-Holland hoeft dan ook niet te rekenen op geld van het rijk voor het onder water zetten van de Zuidoordpolder.

"Wij begrijpen dit niet zo goed", stelt de zegsman. "Er is een bestuursovereenkomst met het rijk over het aanleggen van de Ecologische Hoofdstructuur en de financiering daarvan. Bovendien ligt er een provinciaal besluit en wij zijn verplicht dat uit te voeren." Omdat Zuidoord ook nog eens tot het Natura 2000-netwerk behoort, voorspelt de woordvoerder een conflict met Brussel.

Eerder had Bleker aan de Kamer laten weten niet te zullen meebetalen aan de ontpoldering, maar zich daar ook niet tegen te verzetten. De provincie zegt dat het uitgesloten is dat Zuidoord met eigen middelen onder water wordt gezet.

De komende maanden wordt in overleg met de staatssecretaris bekeken hoeveel geld voor de aanleg van natuur Zuid-Holland nog heeft en op welke wijze dit het beste kan worden ingezet. De ontpoldering van Zuidoord is nog niet definitief geschrapt, maar volgens de provincie wordt het wel flink puzzelen om uitvoering te geven aan het oorspronkelijke plan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Terecht dat deze onzinnige plannen worden geschrapt!! Overal lezen we dat de landbouw produktie omhoog moet en willen ze beginnen met onderzoek om op zee planten te gaan kweken en ondertussen zouden ze goed land onder water zetten! Helaas zijn er in Nederland nog veel mensen die in hun hoofd een draadje los hebben zitten, voor die mensen word het een tijd dat ze een cursus GBV krijgen (gezond boeren verstand)!

 • no-profile-image

  Nee, de natuurmaffia schendt de voedselzekerheid in Europa

 • no-profile-image

  Johan van Beek

  Tsja, er lag ook een bestuursovereenkomst dat deltanatuur vrijwillig zou worden uitgevoerd. Die afspraken heeft de provincie ook geschonden: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

 • no-profile-image

  Gert jr

  Gouden kerel die Henk.

 • no-profile-image

  Bleker merkt heel goed de maatschappelijke ontwikeling op die zich verzet tegen het nog meer omvormen van agrarische grond naar natuur.Ga zo door Henk!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.