Home

Nieuws 159 x bekeken

Winkelprijs groente plust 3,8 procent tot recordpeil

Voorburg - De winkelprijzen voor verse groente lagen in Nederland in 2010 circa 3,8 procent boven het niveau van 2009. Ten opzichte van het basisjaar 2006 is de winkelprijs nu ruim 5 procent hoger.

Ten opzichte van 2000 is de prijsstijging met 25 procent wel veel forser. Dat blijkt uit het inflatiejaaroverzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2009 zakten de winkelprijzen nog licht, wat het gevolg lijkt van de afzetcrisis met bijbehorende lage prijzen voor groente en fruit. In 2010 werd door de stijging met 3,8 procent wel een nieuw record behaald.

De prijsstijgingen in de winkels reageren minder sterk op de prijsontwikkelingen op de afzetmarkt. In 2010 steeg de productiewaarde van verse groente met 30 procent, zo maakte het Productschap Tuinbouw bekend. Voor supermarkten is de inkoopprijs één van de factoren die de winkelprijs bepalen. Kosten voor personeel, transport en derving staan daar los van en stijgen autonoom.

Bij vers fruit stegen de prijzen in 2010 met 1,3 procent. In 2008 lagen de fruitprijzen gemiddeld hoger in Nederlandse winkels. Vorig jaar daalden de winkelprijzen voor fruit nog met 2,7 procent, blijkt uit het inflatie-overzicht van het CBS.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.