Home

Nieuws 165 x bekeken

Waterschappen: dijken kunnen hoogwater gemakkelijk aan

Doetinchem - De hoogwatergolf in Rijn en IJssel zal niet tot grote problemen leiden.

Woensdag werd een eerste piek in de waterstand gemeten van 15 meter boven NAP bij Lobith. De komende dagen daalt het peil licht om daarna tot zondag weer te stijgen tot een niveau van ongeveer 15.65 meter.

Een woordvoerder van het waterschap Rijn en IJssel zegt dat in het stroomgebied van het waterschap geen problemen zijn gesignaleerd met bijvoorbeeld vee in de uiterwaarden. Op verschillende plaatsen zijn coupures gesloten om overlast te voorkomen. Op verschillende plaatsen lopen uiterwaarden onder water. "Problemen met kwel zullen zich her en der wel voordoen", aldus het waterschap. "Dat valt niet te voorkomen."

De waterkering is echter op alle plekken voorbereid op de te verwachten waterstanden. De voorspellingen zijn nu zodanig dat de waterstanden nog een meter beneden het niveau van 1995 blijven. Ondertussen zijn de dijken zodanig verbeterd dat een hoge waterstand tot 17.68 meter nog opgevangen zou moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.