Home

Nieuws 439 x bekeken

Wateroverlast in Limburg, België en Duitsland

Maastricht/Brussel - Smeltwater en regenval leiden in Nederland en aangrenzende landen tot overlast. Zowel in de provincie Limburg als het Belgische Wallonië en in het zuidwesten van Duitsland kwamen wegen, landbouwgrond en kelders onder water te staan.

Zeker vier mensen zijn tot dusver omgekomen. Ze verongelukten in Wallonië doordat voertuigen in het water slipten.

De stad Couvin in de provincie Namen heeft het plaatselijke rampenplan ingesteld. De burgemeester spreekt van een watersnood van ongekende omvang. De gemeente werd op 13 en 14 november ook al getroffen door overstromingen. Elders in de provincie werden bewoners van panden langs de Lesse geëvacueerd. De Lesse mondt uit in de Maas.

In Nederland heeft smeltende sneeuw tot nu toe vooral voor problemen gezorgd in het Zuid-Limburgse heuvelland. Wegen zijn onder water gelopen. Ook dreigen beken buiten hun oevers te treden en dreigt het water uit die beken woningen binnen te lopen. Het smeltwater loopt vanaf de toppen van de heuvels naar de dalen, waar wegen blank komen te staan of grote waterplassen ontstaan. Boeren langs de Maas in Noord-Brabant en Limburg hebben het dringende advies gekregen het vee uit de uiterwaarden te halen.

Ambtenaren van onder meer de gemeenten Valkenburg, Vaals, Nuth, Landgraaf, Simpelveld en Gulpen-Wittem zijn opgeroepen om de wateroverlast in kaart te brengen. Aan de hand daarvan wordt bekeken of en waar maatregelen genomen moeten worden, zoals eventueel het plaatsen van zandzakken.

Ook noordelijker in het land worden voorzorgsmaatregelen genomen om het verwachte stijgende waterpeil in de Maas, Rijn, Waal en andere waterwegen het hoofd te kunnen bieden. Zo sluit Nijmegen zondag de Waalkade af, die vanaf dan mogelijk overstroomt.

In Duitsland zijn op enkele plaatsen rivieren en beken buiten hun oevers getreden. In Koblenz, waar de Moezel uitmondt in de Rijn, bereikt het water naar verwachting komend weekeinde een hoogte van 8 meter, de hoogste peilstand in tien jaar.

De autoriteiten in de oostelijke deelstaat Brandenburg hebben ijsbrekers ingezet om ijsresten op te ruimen, zodat het smeltwater sneller kan worden afgevoerd richting de Oostzee en de druk op de Oder niet verder toeneemt.

Vooral in de stroomgebieden van de Moezel en de Rijn in het westen van het land wordt rekening gehouden met flinke overstromingen. De Duitse weerdienst heeft vooral in het westen van het land gewaarschuwd voor zware regenval die naast het smeltwater voor extra problemen kan gaan zorgen.


Of registreer je om te kunnen reageren.