Home

Nieuws 245 x bekeken 1 reactie

Vleesprijsdaling na kerst was niet nodig geweest

Damme – De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN haalt fel uit naar de grote slachterijen.

Zij worden ervan beschuldigd de sterke daling van de vleesprijzen tussen kerst en de jaarwisseling deels bewust en deels door nonchalance zelf te hebben veroorzaakt. Het prijsniveau zakte in die periode met 13 cent naar 1,35 euro per kilo.

Volgens de ISN waren de leidende verwerkers vlak voor de kerst plotseling niet meer bereid de Verenigingprijs van 1,48 euro te honoreren en hebben sommigen na de kerst de verwerking teruggeschroefd. In combinatie met een stijgend aanbod ontstond naar de volgens de ISN een overaanbod.

"De rekening ging echter niet op, want de verwerkers hebben daarvan niet het gehoopte profijt kunnen trekken. De detailhandel reageerde namelijk meteen en heeft in de verwachting dat de prijzen zouden dalen de bestellingen uitgesteld en zelfs al geplaatste orders geannuleerd," aldus de ISN, die vaststelt dat dit de leveranciers van de ene op de andere dag 12,48 euro per varken scheelt. "Terwijl het alle partijen op de markt duidelijk zou moeten zijn dat door de sterk gestegen voerprijzen een hogere vleesprijs noodzakelijk is."

De klacht van de ISN wordt bevestigd door de Landbouwkamer Nedersaksen. Volgens berekeningen van deze bedrijfsadviesinstantie verliezen de vleesvarkenhouders momenteel tussen de 30 en 35 euro per dier. Om de kosten volledig te dekken zou de vleesprijs 1,70 euro moeten zijn, meent de Landbouwkamer.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ....Krijt    //.............DE BOER,, HEEFT HET ALTIJD GEDAAN,,OVER AL MEE,, OOK IN HET HELE LEVEN ,,ZO ZIT HET IN ELKAAR!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.