Home

Nieuws 706 x bekeken 30 reacties

'Verbod op vossenjacht met kunstlicht'

Den Haag - De jacht op vossen met behulp van kunstlicht moet definitief verboden worden in Nederland.

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) gaat daar op aandringen bij staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA), zei zij zondag in het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA.

Volgens Van Veldhoven is in de Benelux afgesproken niet met kunstlicht te jagen op vossen. ,,Nederland moet zich aan gemaakte afspraken houden.'' Daarnaast vindt ze de methode controversieel. "Ik kan me voorstellen dat het kunstlicht in het donker de flora en fauna eromheen verstoort'', zei zij in een toelichting.

"In dat Benelux-verdrag staat onomwonden welke hulpmiddelen bij de jacht zijn toegestaan. En daar hoort het jagen met lichtbakken niet bij'', zei de in natuur- en milieurecht gespecialiseerde jurist Anna Jonkhoff in het radioprogramma. Een vergunning die in Friesland was verleend voor het jagen met kunstlicht werd eerder om die reden vernietigd door de rechtbank in Leeuwarden. De zaak was aangespannen door de Stichting Faunabescherming.

Ook in Flevoland stapte de stichting naar de rechter. De provincie verleende eerder deze maand een ontheffing aan Faunabeheer Flevoland. Komende dinsdag dient de zaak in Zwolle.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat een flauwekul om me kaar zo dwars te zitten. Gaat het nu om overlast van vossen, of politiek gezwam.

 • no-profile-image

  het gaat om pure NATUURCRIMINALITEIT door jagers. Vossen belagen is gaten schieten in ecologische systemen. De jacht dient bovendien sowieso TOTAAL VERBODEN worden. Het is lustmoord van de 1e orde. Dus Hamstra.............jammer, daar had je niet aan gedacht

 • no-profile-image

  Het ecologische systeem in ermelo en omgeving houd in geen kippen buiten laten lopen. Geen weide vogels meer ,geen konijnen geen hazen.
  Wel kraaien , eksters, ganzen ,zwanen. zwijnen en vossen. Beste anti jach. Deze dieren leven in de winter op maiskuilen enz..En wat de consument ze voert.Om in de zomer de weide vogels enz uit te roeien. Het zijn niet de jagers alleen ook de dieren
  beschermers verprutsen de boel.Snap ook niet dat wanneer de mens een dier dood erger is dan de vos.

 • no-profile-image

  Gertjan

  Kunstlicht verstoort de fauna en flora??? Weet mevrouw waarover ze praat.

 • no-profile-image

  vossen roeien niets uit. Vossen verschijnen daar waar voedselaanbod is. Volgens de wet der natuur. U wilt blijkbaar de hele fauna uitroeien om uw kippen te laten buitenlopen. Gaat dat niet wat ver???? Sterker nog: vossen zorgen voor minder wildschade door in het voorjaar massaal de jonge konijnen te verorberen, zodat er veel minder schade zou zijn. Het is juist de bedoeling van de jager om zijn directe concurrent uit te roeien, zodat hij zelf kan blijven schieten op konijnen die zoveel schade doen. Dan voelt de jager zich weer belangrijk. Deze dieren executeurs dienen volledig van de aardbodem te verdwijnen. Leve een jachtvrij Nederland.

 • no-profile-image

  natuur beheerder

  Als er nu geen mensen waren die vossen voeren door de vuilnis te laten slingeren of niet klaagde over het verdwijnen van weidevogels die jagers ook beschermen.......als vossen nu geen katten zouden eten .....want een vos is ook een cultuurvolger zoals de kraai en ekster of steenmarter....en zo kunnen we nog redenen genoeg noemen om aan beheer op de vos te doen.
  Kunstligt verstoord de fauna er om heen niet want dan kan je ook alle auto's (waar de minister ook zelf in rijd) afschaffen in het buitengebied.
  Laat er meer samenwerking zijn met jagers en fauna beheerders om te weten hoe het werkelijk in de praktijk is!

 • no-profile-image

  Beste Natuurbeheerder: Er zijn zoveel vossen als er voedsel voor is. Wetenschappelijk onderzoek heeft al jaren aaneensluitend aangetoond dat het aantal predatoren wordt bepaald door het aantal prooidieren. Daar hoeven jagers (een net woord voor natuurcrimineel) niets aan te doen. En dat doen ze ook niet. Ze schieten juist predatoren dood om het aantal prooidieren te verhogen. Dan ontstaat er wildschade en beginnen de jagers te roepen dat het zonder hun "hulp" niet kan. Laat maar eens 10 jaar niet jagen. Dan heeft de fauna zich schitterend hersteld. Nu schieten die natuurcriminelen, die zelfs drachtige reeen neerknallen, alleen maar gaten in de fauna. WEG ermee.

 • no-profile-image

  Boer en jager .

  Beste anti jach, graag zou ik u een keer willen uitnodigen op mijn akkerbouwbedrijf. Dan wil ik u graag laten zien wat een vos voor schade aanricht. En dan mag u een blik werpen op mijn wintertarwe die gedeeltelijk verwoest is door ganzen. Misschien kunt u mij overtuigen of misschien juist andersom wat de beste manier van natuurbeheer is.

 • no-profile-image

  Nou boerke, u denkt dat ik nooit buiten kom en alles vanuit de ivoren toren mijn wijsheden verspreid. Niets is minder waar. Dagelijks ben ik in het veld. Juist daarom weet ik hoe ecologische ontwikkelingen in elkaar zitten. Ik heb nog nooit een vos schade aan zien richten. Ik zou niet weten welke schade?? Of gaat het weer om die kip in dat hok?? Op een akkerbouwbedrijf schade door een vos??? Leuter toch niet. Ophouden met zinloos geknal. Klaar. Wat betreft de ganzen: al jaren roep ik dat ganzen niet geschoten moeten worden. De schade moet door de regering betaald worden. En LTO is zo'n machtsinstituut, die moeten dat zonder problemmen kunnen regelen. Maar dan krijgen ze jagers tegen zich. JUIST: DIE WILLEN KNALLEN. Ik wil dit ook n og even beargumenteren: door ganzen in de winter te bejagen, roept dat bij deze vogels heel veel stress op. Ook het onnodig op de vlucht slaan, vergt heel veel energie. Die moet door middel van voedsel gecompenseerd worden. dit betekent dat de ganzen meer gaan vreten, dus meer schade veroorzaken. Dus boerke, niet laten jagen en het zelf ZEKER niet doen. Want jagers, dus ook U, zijn slechts grote natuurcriminelen die in onze maatschappij niet passen.

 • no-profile-image

  Flevolander

  Beste Anti Jach, je moet de natuur (en dus ook her wild) hier in Nederland wel een beetje reguleren. Het stikt hier van de vossen. Nou heb ik niks op die dieren tegen, maar als ik op een avond naar een nabijgelegen stad rij (20 km verderop), dan zie ik in het donker zo 4á5 vossen. Ruim 20 jr geleden hadden we hier in de polder ook nog fazanten,... wat denk je waar die zijn gebleven??????Allemaal weg, niet één van over, op gejaagd,........ maar niet door een geweer!!!!!!

 • no-profile-image

  Hamstra lul niet uit je opgeschoren nekharen. Toen ik nog in de luiers liep zeikten de eendenfokkers van de Veluwe al over vossenproblemen en nou kom jij met een schijtverhaal over vossen op maiskuilen? Weet je wat die nuttige diertjes daaro doen? Die vatten de fazanten die de plastic van de maiskuilen verrot pikken. Dat is nou nog eris realityTV nietwaar. Maar da's waar ook, jullie mogen helemaal geen TV kijken. Van dominee! Hé Flevolander, ik ken dat daaro bij jullie nog van toen het droogviel. Geen mens te bekennen en nou? Een gigaplaag! Ga daar maar es op lichtbakken!

 • no-profile-image

  Boer en jager, je ken momenteel helegaar niet bepalen of jouw wintertarwe verwoest is man. Het heb eerst flink gevroren en nou nogal geregend en dan ziet zo'n veld d'r meteen als het Ajax stadion uit. Na een afgelaste thuiswedstrijd! Heb nou een maandje geduld en alles staat weer mooi fris groen te stralen en dankzij de ganzen ken je weer een niet te zuinige meeropbrengst boeken. Maar daar houd jouw slag alitijd de bek over dicht! Centenneuker!

 • no-profile-image

  Anti Jacht, je mot de groeten hebben van Spotvogel, Herkauwer, Katja, Katrien, Piet, Kees, Zwalker, Wandelaar, Wipstaartje en alle andere vrinden en vriendinnen van ons kluppie. Herkauwer was vanavond op de markt in Gemert en zit nou bij Roggelse Dijk omdat die gasten weer zwijnen willen gaan uitzetten op de Budelse Bergen. En volgens Spotvogel stikt jonkheer de Quai op de Tongelaar weer van de klandestien uitgezette Swinkelsfazanten. Met Bavariakeurmerk!

 • no-profile-image

  Flevolander, er zullen idd bij jullie veel minder fazanten zitten. Gewoon om de reden dat jagers er bijna geen meer durven uitzetten. Dat is zwaar strafbaar geworden. GELUKKIG. In de jaren 80 stond Flevoland in de jagerswereld bekend als het el dorado voor fazantenjachten en bracht een Deurnese fazantenkweker ze met honderden tegelijk naar Flevoland. Nu dit is afgelopen, zijn er dus minder fazanten. Maar dat ligt niet aan de vos, maar aan de fazantenkweker uit Deurne, welbekend bij de overheidsinstanties om zijn illegaliteiten.

 • no-profile-image

  even een tip: log opnieuw in onder een ander, fake, emailadres. Pas je profiel aan met 1 lettertje en je kunt weer een mand vooruit, om jagers publiekelijk tot schande te zetten. Juist, zoals het hoort.

 • no-profile-image

  Dat clubje van jullie wil gewoon geen discussie. Moet je maar zo denken, respect krijgen jullie niet op deze manier. Gewoon door schelden jongens. Jullie ontkennen gewoon dat vossen een heel jaar door veel schade aanrichten. En dat wil ik jullie graag in de praktijk laten zien. Kom eens langs als je daar de ballen voor hebt.

 • no-profile-image

  Boer en jager: als jullie met je poten van de vossen waren afgebleven dat zouder d'r nou geen overpopulaties van ganzen zijn en dus ook geen schade aan gras en gewas. Ik heb heel grote ballen en kom die graag eens laten zien. Muiden leg lekker centraal dus geef je adres maar effe. Maar dat durf je vanzelf niet, want alle doodschieters bennen laffe lamstralen

 • no-profile-image

  Anti Jacht, bedoel je soms fazanterie Swinkels uit Elsendorp -de Rips, gemeente Deurne? Die is zelfs hier in Muiden bekend en ik heb wel gezien dat jagers hele kratten vol aansleepten naar de Gemeenschapspolder bij Diemen. En vorige week zag ik in de Wieringermeerpolder gigaveel fazanten in het jachtveld van Rijkman Groenink. Die bennen daar ook niet door Moeder Natuur verwekt!

 • no-profile-image

  Boer en jager, ik heb nog geen antwoord gehad op mijn correctie van jouw onzin over verwoeste tarwe. Maar omdat het de laatste tijd nogal zacht weer was zal de boel wel weer in groei geschoten zijn en dan zien je natuurlijk niks meer van die begrazing. Zo is de natuur nou eenmaal. Het ken vriezen, het ken dooien. En schelden doen ik nooit. 'Centenneukers' bennen gewoon geldwolven die te klein geschapen bennen voor een stuk van twee euro!

 • no-profile-image

  @ boer en jager. Wat in de jacht gebeurt, kan gewoon niet. Ik ken alle in en outs en zorgde er met name afgelopen maandag voor dat er op een jacht in de buurt van Helmond jagers zijn betrapt op het uitzetten van fazanten, dit in opdracht van een groet industrieel. PURE NATUURCRIMINALITEIT. Dat is echter schering en inslag in jullie milieu. Leve de afschaffing van de jacht.
  @ Jan: nee die fazantenman die alles naar de flevo bracht was ene Verbaarschot uit Deurne, van de enclave Bruggen. Ook zo iemand die alles doet wat God verbiedt. Verschrikkelijke mensen.

 • no-profile-image

  DIT ONDERSTAANDE ZEGT GENOEG OVER HET NIVEAU VAN JAGEND NEDERLAND. (Niemand uitgezonderd.)
  Man betrapt bij uitzetten van tamme fazanten
  Geplaatst op 26 januari 2011 18:31 door redactie
  Aan de Heikantse Beemd (gemeente Helmond), de weg tussen het gehucht Heikant en Bakel, werd in het natuurreservaat de Bakelsche Beemden aan het begin van de avond van maandag 24 januari 2011 door agenten een man gezien die daar fazanten aan het uitzetten was. bij nader onderzoek bleek het te gaan om een man uit Eindhoven (45 jaar oud) die in dit bosgebied illegaal tamme fazanten aan het uitzetten was.

  De Bakelsche Beemden is een natuurreservaat van 76 ha groot en is eigendom van verzekeringsmaatschappij de AMEV (voorheen De Utrecht) – die zoals bekend een zeer jachtgezinde directie heeft. Het terrein ligt op de grens van twee wildbeheereenheden (WBE’S), namelijk van de KNJV-WBE De Peelrand en KNJV-WBE De Helm(ond).

  Bij verder onderzoek troffen de agenten 8 kratten aan met daarin 52 fazanten. Hij had er al een paar los gelaten, verklaarde de man. Hij verklaarde verder dat hij de fazanten aan het uitzetten was omdat de volgende dag hier een jacht was georganiseerd.

  Het jagen op fazantenhanen is toegestaan tot 31 januari echter volgens de Flora- en faunawet is het ten allen tijde verboden om ‘tamme’ fazanten uit te zetten.

  De man werd verbaliseerd en alle fazanten zijn door de politie in beslag genomen en overgebracht naar het Bureau Provinciale Voedselcommissaris in Zundert.

  Gepost in Nieuws, Plezierjacht

 • no-profile-image

  Prachtig nieuws Anti Jacht, ze mosten al die rotzakken hun jachtakte en inpandige weitas afpakken.De enige goeie jager is een platzakjager!

 • no-profile-image

  Dit is slechts het topje van deijberg. Daarom vlug een dieren politie, die krijgen alle informatie van mij. Waar de AMEV verschijnt, duikt de criminaliteit op. Het grootste voorbeeld is landgoed de Utrecht bij Reusel. De jachtopziener van Geel had de fazantenrennen achter het huis.

 • no-profile-image

  Ik blijf de reacties avn flevolander en jager en boer missen.
  Zoiets heet: de mond snoeren. agliggen en bibberen

 • no-profile-image

  Jan warmenhuizen wat kan jij lekker eenzijdig lullen zonder de feiten te kennen. Er over nadenken, iemand anders zijn mening respecteren, zit er voor jou niet je bent totaal door geslagen.
  Dank zei jouw vrienden zitten de eenden binnen en lopen de kippen met grote angst buiten.

 • no-profile-image

  Hamstra, klets niet want ik ken alle feiten. Anti Jacht, de vader van Chris Kalden (de huidige directeur die van SBB een jagersclub heb gemaakt) was bedrijfsrechercheur bij AMEV en ook een fanatiek jager. Chris Kalden zijn schoonvader was ook al zo'n vreselijke hobbyknaller. Snap je nou waarom SBB ook helemaal niet meer deugt? Die Kalden maakt overal een schiettent van! Herten in de Oostvaardersplassen worden onderhands verkocht aan dure jagers en dat loopt via jachtmakelaar Dorhout Mees in Biddinghuizen. Ik ben zelf de SBB hi-lux met hert en jager gevolgd van OVP naar Biddinghuizen en heb d'r ook foto's van gemaakt. Zo werken die vuillakken dus!

 • no-profile-image

  Anti Jacht, ik dacht dat we het Jagertje uit de Achterhoek ook mooi op tableau gebracht hadden?Hij werd ZIEK en begon te ZWETEN. Die zien we dus vanzelf nooit meer terug!

 • no-profile-image

  Ach jan. Ze hebben geen iq. Dat is nu eenmaal zo. Ze kunnen ook nooit een hersenbloeding krijgen. Dat is wel een voordeel. Het blijft hoogstens bij een instinctbloeding

 • no-profile-image

  Een ZWETEND INSTINCT moemen ze dat Anti. Maar gek genog kennen ze wél een hersenschudding krijgen als ze ondersteboven van de kansel af donderen. Dat heb ik zelf in DER PIRSCH gelezen. "Jaeger schuettelt seine Zuelze beim falle von einer Wildkanselarei!"

 • no-profile-image

  Die Duitse jager is dus op zijn hersenschors-en-neergevallen!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.