Home

Nieuws 258 x bekeken

Tweede Kamer: VWA-tarieven met 30 procent omlaag

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet zich inspannen om haar tarieven, met name voor toezicht en controle, de komende jaren met 30 procent omlaag te brengen.

Dat hebben de Kamerfracties van CDA en VVD woensdag uitgesproken in een debat met staatssecretaris Henk Bleker (ELI). De motie kan vermoedelijk rekenen op steun van de PVV, waarmee zij een meerderheid zou krijgen.

Aanvankelijk stelde indiener Henk Jan Ormel (CDA) dat de tarieven, die per 2012 kostendekkend worden, in drie jaar tijd met in totaal 30 procent (elk jaar 10 procent) omlaag móeten.

Zo’n verplichte taakstelling vond Bleker te gortig. ”Niet realistisch”, oordeelde hij, en hij ontraadde de motie. Daarop besloot Ormel het verzoek te wijzigen in een ’inspanningsverplichting’.

CDA en VVD willen verder dat de huidige openbaarmaking van controlegegevens wordt gewijzigd. Volgens Ormel plaatsen deze bedrijven te veel in het beklaagdenbankje.

Bleker erkende dat de openbaarmaking ”soms haar doel voorbijschiet”. Hij komt in april met een brief waarin hij nader ingaat op de publicatie van controlegegevens.

De linkse oppositie wilde dat de overheid de controles op diertransporten en in slachthuizen weer naar zich toetrekt. Bleker voelt daar echter niet voor; in plaats daarvan wil hij de zelfcontrole door het bedrijfsleven juist versterken, zei hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.