Home

Nieuws 201 x bekeken

Turbulente aanloop naar boring Koekoekspolder

Kampen – Aardwarmte bv, de vennootschap voor aardwarmte van drie tuinders in de koekoekspolder, maakt een turbulente aanloopfase door.

Dat zegt Radboud Vorage, projectdirecteur van Aardwarmte bv in reactie op het faillissement eerder deze maand van de boormaatschappij Northern Dutch Drilling Company (NDDC).

Naar nu blijkt heeft het cluster van bedrijven eind vorig jaar een rechtszaak gewonnen over het contract dat het afsloot met NDDC. De zaak was aangespannen door Daldrup, één van de andere kandidaten voor de booropdracht. Daldrup had bezwaar tegen de procedure die werd gevolgd door Aardwarmte bv. NDDC had een scherpe aanbieding gedaan op moment dat Aardwarmte bv alleen nog met Daldrup en Arcadis in onderhandeling zou zijn. NDDC was daarbij bereid een verzekeringsdekking te willen afgeven, zo blijkt uit de rechtbankstukken.

Volgens Daldrup was Aardwarmte bv echter door de overheidsdeelneming in het project gebonden aan Europese aanbestedingsregels en kon daardoor niet meer met een derde partij onderhandelen. De rechter oordeelde dat die regels niet van toepassing waren en dat de onderhandelingen juist waren verlopen.

Nu NDDC failliet is, zit Aardwarmte bv nog zonder boormaatschappij, maar Vorage verwacht ergens in de komende weken een nieuw contract te kunnen sluiten. Een verdere toelichting wil hij niet geven op dit moment. ’De plannen gaan verder zoals gepland. We zijn nu bezig het pomphuis te bouwen.”

Het is niet duidelijk of de tijdelijke stop van boringen door het Staatstoezicht op de Mijnen het faillissement van NDDC heeft veroorzaakt. Ingewijdenen sluiten niet uit dat het stilstaan van de boorkop het bedrijf schade heeft toegebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.