Home

Nieuws 433 x bekeken 5 reacties

Tienduizenden kippen dood door branden

Kelpen - Twee branden in kippenstallen hebben zondag het leven gekost van ongeveer 90.00 kippen.

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier sprak haar afschuw uit. ,,Wij blijven net zo lang campagnevoeren voor brandveiligheid in stallen totdat kippenstallen beter worden beveiligd dan een fabriek met wc-rollen’’, aldus een woordvoerster.

In het Gelderse plaatsje Boven-Leeuwen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 78.000 legkippen om het leven door een brand in een kippenschuur aan de Noordzuidweg. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Zondagmiddag werden in Kelpen (Limburg) tienduizend kippen gedood door een brand in een boerenbedrijf. Bij de brand kwam ook asbest vrij. Het vuur verspreidde zich razendsnel door een van de stallen van het kippenbedrijf. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee naastgelegen stallen.

Wakker Dier voert al drie jaar actie voor betere brandveiligheid in stallen. Sinds maandag zijn er spotjes op de radio, waarin ook brandweermannen hun actie ondersteunen. Wakker Dier pleit voor onder meer brandmelders en sprinklers in stallen. Dat is nu volgens de organisatie niet nodig, omdat stallen onder de bouwvoorschriften van 'lichte industrie' vallen. Zondag werden de radiospotjes voor de laatste keer uitgezonden, maar de strijd voor veiligere stallen gaat door, aldus de zegsvrouw.

De brandweer voelt zich volgens de woordvoerster van vaak machteloos bij stalbranden. ,,Een stal hoeft niet met schotten te worden verdeeld in compartimenten. Daardoor kan de brandweer vaak niets anders doen dan zorgen dat de brand niet overslaat naar gebouwen in de omgeving van de stal. Dat is afschuwelijk.''

Wakker Dier rekende uit dat de afgelopen vijf jaar meer dan 700.000 kippen, 14.000 varkens en duizend koeien zijn verbrand.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit moet verdomme stoppen! Het lijkt wel alsof er een weekendbrandvirus rondwaart, want vaak breken stallenbranden in het weekend uit. En omdat de vorige ''regering'' dieren gelijk stelde aan voorwerpen hoeven die boeren ook niet te compartimenteren. En niet te sprinkelen, En niet aan brandprevantie te doen. Te gek voor woorden!

 • no-profile-image

  Dat is een beste barbecue... Drumstickje?
  Maar even zonder gekheid. Het is toch belachelijk dat 90.000 kippen het met de dood moeten bekopen omdat de wettelijke eisen van de brandveiligheid laagdrempelig zijn? Dit kun je toch niet aan de consument uitleggen?

 • no-profile-image

  GdeV, dit is inderdaad ongepast om gein over te maken. Lees maar es wat ik d'r over in dat andere forum heb geschreven. Er gebeurd tegenwoordig vanzelf allerlei vuiligheid en de dieren worden weer het kind van de rekening. Over de boeren heb ik zo mijn twijfels. Dit bedrijf met 80.000 hennen in verouderde stallen was druk aan het vernieuwen en die ouwe troep stond feitelijk in de weg, heb ik van Spotvogel gehoord. Die heb vanochtend alles fotografisch vastgelegd en hij stuurde mij daar wat plaatjes van. Lees zijn dossiers maar es. dan gaan jouw ogen ook wel open.

 • no-profile-image

  Zijn deze maar van de markt af. Betere afnemer is er niet. En dood gingen ze toch. Nou Jan Warmenhuizen, wat is hierop uw reactie.

 • no-profile-image

  Boer en jager, alle leven gaat vanzelf een keertje dood, maar dit waren leghennen en dat maakt wel wat verschil. Ik ben trouwens effe in het AGD-archief gedoken en je mot ook maar es kijken in het forum "Brand doodt tienduizenden kippen". Daarin staat hartstikke veel info over stallenbranden en brandpreventie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.