Home

Nieuws 259 x bekeken

Supers bepalen zelf beleid Moerdijk-brand

De Bilt – Supermarkten hebben extra maatregelen genomen na de brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat blijkt uit een rondgang.

Zo kiest supermarktketen Plus ervoor geen sla uit de kas uit het gebied te verkopen. Andijvie ligt nu niet in de winkel, alleen gesneden product dat van elders komt. Ook heeft de keten de spruiten nu helemaal niet uit Zuid-Holland gehaald, maar uit Zeewolde, stelt een woordvoerder van het winkelbedrijf.

Albert Heijn verkoopt geen producten uit een gebied met een straal van 20 kilometer rond Moerdijk. ”We hebben drie telers in dat gebied; twee spruitentelers en een kasslateler. We verkopen dus ook geen glasgroente uit het gebied.”

Ook de Zuid-Hollandse winkelketen Hoogvliet verkoopt geen groente en fruit uit een gebied tussen Moerdijk, Gouda met uitwaaieringen tot Haaglanden en Rijnmondgebied. Daarmee volgt Hoogvliet het beleid van Superunie, een van de grootste inkopers van groente en fruit in Nederland.
Door het uitblijven van duidelijke instructies van de overheid hebben afzetorganisaties hun eigen grens getrokken voor de veiligheidsbeoordeling. Zo kan het zijn dat een spruitenbedrijf niet kan leveren, terwijl de buurman dat wel kan.

Afzetorganisatie The Greenery wil geen verdere toelichting geven. Wel zegt de woordvoerder dat het beleid in lijn ligt met de afnemende supermarkten. Het Productschap Tuinbouw dringt aan op snelle duidelijkheid over de maatregelen in de verschillende zones rondom Moerdijk. De uitkomsten van RIVM-onderzoek zijn een dag uitgesteld. ”De voorraad loopt op en de kwaliteit van het product wordt er niet beter op” , stelt de PT-woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.