Home

Nieuws 434 x bekeken 7 reacties

'Sectorbelang stond nooit voorop'

Den Haag – Economische belangen hebben nooit de boventoon gevoerd bij de bestrijding van Q-koorts.

Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vandaag in een lang debat met de Tweede Kamer over de conclusies van de commissie-Van Dijk.

Volgens Bleker was er in 2008 en 2009 veel onbekend over ontstaan en verspreiding van Q-koorts. In die onzekere situatie hebben de toenmalige ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) gehandeld op basis van proportionaliteit. De volksgezondheid stond daarbij altijd voorop, aldus de staatssecretaris.

Uit het rapport van de commissie-Van Dijk blijkt dat er niettemin bij de bestrijding veel mis is gegaan. Als er eerder was ingegrepen, was de massale ruiming van schapen en geiten wellicht niet nodig geweest. Herhaling van die situatie kan mogelijk worden voorkomen door het ministerie van Volksgezondheid bij de bestrijding van zoönosen de regie in handen te geven.

Bleker en VWS-minister Edith Schippers erkennen dat er door hun ambtsvoorgangers fouten zijn gemaakt, maar vinden het niet nodig iets te veranderen aan de taakverdeling. VWS neemt altijd het voortouw in dergelijke situaties, stelden zij. Dit betekent echter niet dat andere departementen, zoals dat van ELI, buitenspel staan. ”Het zou raar zijn als wij ministers hebben die ingrijpen bij andere departementen”, zei Schippers.

De Kamer accepteert die uitleg voorlopig. Een definitief oordeel is uitgesteld tot het verschijnen van een brief, waarin Bleker en Schippers concreter aangeven hoe zij de aanbevelingen van de commissie vormgeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Bleker spreekt de waarheid. Het ging bij de Q-koortsruimingen om het strategisch wegsaneren van bedrijven die planologisch 'in de weg zaten'. Precies zoals dat ging met de in 1997 uitgezaaide varkenspest, de in 2001 in de strijd geworpen Mkz en de in 2003 met strooiwagens vol verspreidde Vogelgriep. En dat alles onder regie van........LNV. Henk moest eens weten!

 • no-profile-image

  Waarom hebben de bewindslieden toen de eerste Q-koorts gevallen zich voordeden, geen informatie ingewonnen in het buitenland, waar Q-koorts reeds jaren voor komt. Nee Nederland moest weer eens zelf het wiel uitvinden, met alle negatieve gevolgen van dien. De boeren deden ook niets, zij wachten op het commando van de overheid voor ze actie ondernamen om de Q-koorts onder de duim te houden. Vooral de reden dat d eboeren zelf niets deden, dat zou geld kosten, geeft nu de anti dieren partij munitie om op de sector te schieten. Laat dit de boeren niet weer overkomen. Boeren wacht niet op Den Haag blijf baas op eigen erf in dit soort situaties.

 • no-profile-image

  geitenboer

  Han, in de beginfase van de Q-koorts, in 2008 is er door de geitenboeren al geroepen "we moeten enten". De ministers hebben toen niet geluisterd naar ons. Ook konden wij niets doen, omdat er geen geregistreerde entstof was, en dan moet er vrijstelling gegeven worden door de minister. Als dat niet gebeurd, staan wij ook met de rug tegen de muur. Hoe hadden wij dan actie moeten ondernemen? als jij denk dat je het zo goed weet.

 • no-profile-image

  Geitenboer. Je hebt juridisch gelijk maar de sector had meer druk kunnen uitoefenen op de minister en eventueel de Tweede Kamer kunnen inschakelen om de zaak op scherp te zetten. Ik weet wel dit is niet het werk van de individuele geitenboer of veearts, maar hier had LTO Nederland meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij hebben net als de minster een afwachtende houding aangenomen, tot de Tweede Kamer met vragen stellen begon en de antidieren lobby de sector zwart ging maken. Is dit wat we als boeren willen, de Zwarte Piet krijgen en in de hoek gezet worden als dieren misbruikers en mensen die de volksgezondheid verzieken. Lijkt me niet, ook u verschuilt zich achter de regel geving. laten we eerlijk zijn "Een wet is pas goed, als er van afgeweken kan worden indien nodig". Bij de eerste Q-koorts zieken had dit moeten gebeuren, helaas de LTO legde zich neer bij de Haagse bureaucraten met de minsters van Volksgezondheid en Landbouw voorop. Of geld of democratische trouw de drijfveren waren, doet er niet meer toe, de schade die het heeft veroorzaakt door de antidierhouderij clubs het zoveelste wapen in handen te geven is veel ernstiger dan de directe financiele schade.

 • no-profile-image

  (Zucht.....!) Han en Geitenboer ik herkauw nog maar eens wat door Spotvogel al weet ik hoe vaak in de vorige serie AGD-fora naar voren is gebracht. LNV is al jarenlang bezig om door middel van 'beleidsmatig' ingezette veeziekten sectoren ijskoud te saneren en bedrijven van planologisch onwelgevallige plaatsen te verwijderen. Hij heeft dat uitgebreid van dag tot dag gevolgd en beschreven ten tijde van de Vogelgriepruimingen 2003. Iedereen die de moeite neemt om zijn dossiers "De Pestvogels van Veerman" en "Wachten op de Pandemie" door te nemen heeft meteen munitie om voor de eigen belangen en die van de sector op te komen. Maar het is al vaak gezegd: boeren schreeuwen, zeuren en zeiken altijd overal over, maar komen NOOIT op voor hun eigen belangen. En hun belangenorganisatie LTO/ZLTO? Breek mij daarover de bek niet los!

 • no-profile-image

  Weet je wat zo"grappig" is Herkauwer?In 1999 schreef ook iemand een boek,die man gaf LNV er ook flink van langs.Hij krijgt steeds meer gelijk:http://www.jandouwevanderploeg.com/NL/virtuele-boer/landelijke-pers/nrc-handelsblad/

 • no-profile-image

  Koetje Boe je hebt gelijk: Ook Jandouwe van der Ploeg is altijd verguisd door talloze boeren, maar op de keeper beschouwd heeft hij alle gelijk. En datzelfde geldt voor Spotvogel! Ik heb vorig jaar de Q-koortsellende van dag tot dag gevolgd en alles wat erover in de AGD.nl fora is geschreven heb ik uitgedraaid en bewaard. Teruglezend lijkt het wel een blauwdruk van de Vogelgriepmisére van 2003, met dit verschil dat er vorig jaar wél veel impact was op de volksgezondheid. Dat was duidelijk een misrekening van de ambtenaren achter Verburg, die de ziekte tijdenlang voor VROM verzwegen hadden. Want er moest landelijk namelijk gaan gebeuren wat de familie Jansen in Bovensmilde overkwam. Herinner jij je dat nog? Dat bedrijf met twee vestigingen? Ongelukkigerwijze voor Jansen is het hoofdbedrijf formeel gevestigd in een gebied waar men Natuurontwikkeling wil gaan plegen en daarvoor moet het hele landbouwgebied tussen Fochteloeerveen, Norgervaart en Drentse Hoofdvaart (bij de Van Lierswijk, Meesterswijk, Grietmanswijk en Jonkerswijk) vrij gemaakt worden van hinderlijke agrarische bedrijvigheid. Men wil dat gebied gaan verbinden met de geisoleerde hoogveenrestanten Witterveld en Hijkerveld beoosten de Hoofdvaart. Als ik de goede geest krijg (en er de tijd voor kan vinden), dan schrijf ik alles misschien nog wel eens op en maak er een Q-koortsdossier van. Dat zou feitelijk ook moeten gebeuren met de feiten over de Varkenspest 1997 en de Mkz-ramp van 2001. Al die info is nog wel boven tafel te halen. Je zult niet weten welk een beerput er dan opengetrokken wordt. Op zijn Frysk gezegd: It is mei sizzen nét to dwan!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.