Home

Nieuws 192 x bekeken

Schoonmaak terrein Chemie-Pack begonnen

Moerdijk - Een gespecialiseerd bedrijf is donderdag begonnen met de sanering van het terrein van het door brand verwoeste bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat liet het Regionaal Beleidsteam Midden- en West-Brabant weten.

Het sterk vervuilde terrein van Chemie-Pack wordt opgeruimd door het bedrijf Mourik in opdracht van het getroffen bedrijf. Op het terrein bevinden zich nog restanten van gebouwen, vaten, containers en oliesmurrie. Deze worden op basis van een plan van aanpak zo snel mogelijk verwijderd. Ook een deel van het terrein van buurman Martens & Van Oord is verontreinigd en wordt aangepakt.

Het landelijk team voor forensisch onderzoek van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) droeg het terrein van Chemie-Pack donderdag over aan de eigenaar en de gemeente Moerdijk.

Chemie-Pack wist donderdag nog niet wat de verdenking inhoudt die het Openbaar Ministerie (OM) tegen de firma koestert. ,,We hebben echt geen idee'', aldus een woordvoerder. Het OM liet eerder weten dat er een verdenking was tegen het bedrijf maar justitie vertelde niet wat die inhoudt.

Een woordvoerster liet weten dat het OM zich realiseert dat het strafrechtelijk onderzoek een enorme impact heeft. ,,Maar dat heeft de brand ook. We gaan altijd zeer zorgvuldig om met verdenkingen. Meer details kunnen en willen we niet geven. ''

Ondertussen laten de autoriteiten in Noord-Brabant uitzoeken of een speciale brandweer voor chemiebedrijven in de haven van Moerdijk haalbaar is. Dat zei regionaal commandant Brandweer Midden- en West-Brabant Martin Hudepohl donderdag in het tv-programma EenVandaag. De opdracht is vorig jaar al gegeven; de brand bij Chemie-Pack is niet de aanleiding.

Bevelvoerder Laurens Verhoeven van het brandweerkorps Zevenbergen stelde in de uitzending dat zijn korps onvoldoende is uitgerust voor grote branden. ,,We zijn goed uitgerust voor huis-tuin-en-keukenbranden. Maar we zijn niet goed uitgerust voor een grote bedrijfsbrand.''

De zuivelondernemingen hebben besloten de melk van de veehouders ten noorden van Moerdijk weer normaal op te halen en te verwerken. Dat gebeurde nadat een tweede onderzoek van melk had uitgewezen dat er niets mis mee is, aldus de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De melk is onderzocht op aanwezigheid van onder andere lood, dioxines en pcb's.

Of registreer je om te kunnen reageren.